18:10 ч.

06.11.17

2 мин.

0

0

0

Плащат на хора пред пенсия да гледат деца

от редактор |

Плащат на хора пред пенсия да гледат деца

Броят на безработните над 55 години, които ще получат субсидирана заетост по програмата "Помощ за пенсиониране" ще бъде намален от догодина.


Причината за това е новото повишаване на минималната заплата. Пред БНР заместник-социалният министър Зорница Русинова коментира, че ситуацията на трудовия пазар не налага да се отделят повече средства от националния бюджет.


Досега опитът на държавата да стимулира възрастните безработни да се преквалифицират по своя воля не дава резултат. Бизнесът също не желае да наема хора в предпенсионна възраст. Затова министерството предприема друг подход чрез оперативната програма и националния план по заетост.


"Независимо от това каква е схемата - дали е само за обучение, дали е свързана с развитие на предприемачество, целевата група над 55-годишни са приоритетни. Считаме, че това е подходът, който е по-стимулиращ за работодателите", каза Зорница Русинова.


До края на месеца ще започнат работа първите детегледачи по схемата "Родители в заетост". При тази програма баби и дядовци в предпенсионна възраст могат да поемат задълженията на родителите, като затова им се плаща. В същото време родителите ще могат да се върнат на работа.


"Само за един месец имаме набрани над 2100 заявки от семейства и близо 1800 заявки от хора, които искат да бъдат детегледачи. Бихме се радвали наистина, ако се наложи да разширим тази програма. Такава възможност има. Можем да отделим още средства от оперативната програма от първоначално предвидените 20 милиона", обяви заместник-социалният министър Зорница Русинова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент