Застреляха бос от ВИС-2

Застреляха бос от ВИС-2 | StandartNews.com

51-годишният Веселин Стоименов - Веско Дебелия е застрелян около 20.30 часа пред блок 19 в столичния квартал "Градина", зад комплекс "Макси". Мъжът е бил повален с няколко откоса от автоматично оръжие. Предполага се, че килърите са изстреляли цял пълнител от 30 патрона на автомат "Калашников". Полицията е отцепила района. 

Полицаите са намерили изоставен и опожарен автомобил БМВ в района на Зимния дворец. Именно с него се предполага, че са се изтеглили убийците на Стоименов. Полицията прави оглед на мястото и разпитва жената, която е живяла със Стоименов. Униформените проверяват за следи по обгорелия автомобил. Все още се изяснява как точнно убийците са достигнали до Стоименов. Единият вариант е те да са скочили през единствената ограда, която води до бул. "Симеоновско шосе". Другият единствен възможен вход е арката на комплекс "Макси", откъдето са влезли и полицаите. На място са директорът на СДВР - Младен Маринов и главният секретар на МВР Георги Костов.

Стоименов в е бургазлия, от години работи като мениджър в хотелиерския бизнес в Слънчев бряг. Още от края на 90-те години работи във фирмите на Георги Илиев, бившият Главен на ВИС-2. След смъртта на Илиев, туристическият му бизнес е разпределен между няколко поставени лица, основното от които е именно Стоименов. След смъртта на Илиев през август 2005, именно той поема управлението на трите хотела, собственост на Илиев  - "Дюн", "Орел" и "Астория". Твърди се, че печалбите отиват в наследника на ВИС-2 - Христофор Аманатидис-Таки, който от години живее в Дубай. Веселин Стоименов започва да се грижи и за изплащането та кредитите с които "Орел" и "Астория" са приватизирани.

Името му нашумава особено силно през лятото на 2013 година, когато с помощта на фиктивен конкурс взима бизнеса на друг булгазлия - Тодор Ташев с туристическите лодки, с които се организират атракции по река Ропотамо до устието, където се влива в Черно море.

Смята се, че Стоименов е собственик и на няколко фирми, най-известната от които е "Венис Марина". Останалите са "Алфакар", "Интертур" и "Айсберг 02", чрез които той управлява хотелите и увеселителните заведения.

Криминалистите работят по няколко версии за причините за убийството. Основната от тях е засегнати бизнес интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай