Запалиха шоурума на бивш кмет

Запалиха шоурума на бивш кмет | StandartNews.com

Изгорели са три коли от ретро салона на Георги Иванов

Пожар избухна в незаработилия още ретро автосалон на бившия кмет на Хасково Георги Иванов. Шоурумът „Ретро ауто", който се намира на пътя между Хасково и Димитровград, пламнал в 4,43 часа във вторник, ден преди Иванов да отбележи 62-ия си рожден ден.

Три автомобила са напълно унищожени, има и два сериозно пострадали. Стъклената фасада на новата сграда е строшена, вероятно се е пръснала от високата температура. Обгазен е и пазачът, но опасност за живота му няма, съобщиха от полицията. Именно той забелязал дим в единия автомобил, паркиран близо до входната врата. Впоследствие пламъците обхванали и други съседни коли, гласи съобщението на областната дирекция на полицията.
Според запознати обаче една от камерите на обекта е заснела мъж, който троши витрината и хвърля бутилка със запалителна течност. Напълно унищожени са "Шевролет Корвет", модел 1961 г.,"Форд А" от 1926 г. и "Мерцедес 230 SL Пагода". Нито колите, нито шоурумът са застраховани, тъй като сградата все още няма Акт 16. Обектът бе открит на Георгьовден тази година, но все още не работи. "Няма застрахователна измама. Тук става въпрос за сплашване", коментира днес бившият кмет. Днес сутринта на плаца пред автосалона бе големият син на екскмета Станислав Иванов, който е депутат от Реформаторския блок. Пред репортери той скептично коментира, че подпалвачът ще бъде разкрит тогава, когато хванат обирджиите на централна поща, които преди месеци задигнаха 1,.8 млн. лв. и от тях няма никаква следа. Пред местни медии Георги Иванов каза, че зад палежа стоят същите хора, които са поръчали медийни атаки срещу него. Той добави, че не е получавал заплахи. „Установи се, че е извършен взлом, подхвърлен е "Молотов". Три автомобила са изгорели. Щетите са огромни", добави Иванов. Той бе разпитан от полицията.
Случайно или не, но съвсем наскоро пламна житен блок, намиращ се зад "Ретро ауто". Според разследващите тогава пожарът е тръгнал от неизправна техника или незагасена цигара.
Бившият градоначалник е известен като страстен колекционер на стари автомобили, които купува и възстановява. През годините, когато бе кмет, ретро парадите станаха част от празника на Хасково, на който идваха с бижутата си колекционери от цялата страна.
Новината за запаления автосалон бе най- коментираната днес в града. Зяпачи се качваха с колите си до шоурума, за да видят какво се е случило. Това, което виждаха обаче бе пожарна кола и куп репортери с камери и микрофони.

Беше на власт 16 години

Георги Иванов управлява Хасково 4 поредни мандата, но на последните избори бе победен след балотаж от кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов.
Иванов е роден на 3 август 1954 г. в Хасково. Завършил е Висшият институт по архитектура и строителство в София, специалност "Промишлено и гражданско строителство". Професионалната си кариера започва в Пернишкия промишлен комплекс. След това работи във фирма "Софстрой" – Стамболово. Именно там започва управленската му кариера, след като през 1989 г. е избран за временен кмет на община Стамболово. От 1990 г. е собственик на фирма за строителни дейности, която още съществува.
През 1999 г. е издигнат за кмет на Община Хасково, с подкрепата на СДС. След това бе издиган от местната „Коалиция за Хасково", чийто кандидат бе и на последните местни избори. Сега коалицията има 9 съветници. На последните местни избори Иванов бе водач на листата, но след като не стана кмет, предпочете да не влезе и в Общинския съвет.
Той се скри от обществения живот на Хасково. Често може да бъде забелязан в хотела на малкия си син „Ретро", посещава и изложби. Откриването на шоурума за ретро коли е единственото светско събитие, на което се появи, макар че церемонията бе в тесен кръг.
Шоурумът се краси от емблематични до скоро за Хасково фигури. Баба Яга, която бе яхнала стълб пред общината и совата, която бе кацнала на прозорец на сградата, бяха свалени от новата власт. Те са дело на скулптора Господин Тенев и от няколко месеца са в автосалона.

Съдят го за съборения затвор

Няколко са делата, които се водиха срещу бившия кмет на Хасково. През октомври Георги Иванов ще се изправи пред съда за съборения затвор, който се намираше в бивша казарма. Според прокуратурата, на 14 май м.г. в нарушение на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство той е издал заповед, с която е наредил да бъде премахната сградата на бившия хасковски затвор. Делото започна наскоро, но на първото заседание по него ход не бе даден. Призовани са 34 свидетели. Досъдебното производство бе прехвърлено за наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив. Обвинителният акт също бе написан там, но бе внесен за разглеждане в Хасковския окръжен съд.
През 2012 г. Иванов бе оправдан по дело, по което бе обвинен в умишлена безстопанственост, с която нанесъл щета на общината в размер на близо 113 000 лв. Тази сума представляваше лихвата, заради забавени задължения към търговска верига.
През 2009 г. прокуратурата бе внесла искане за отстраняването от длъжност на Георги Иванов с мотива, че градоначалникът системно е пречил на разследването по делото за безстопанственост и е бавил документи.
Срещу Георги Иванов имаше повдигнато обвинение и за получаване на подкуп от 5 000 лева от фирма, доставяща храна на хасковските социални домове, болници и детски градини. По него той бе оправдан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай