Скандал с полицаи изяде имунитета на Бат Сали (ОБЗОР)

Скандал с полицаи изяде имунитета на Бат Сали (ОБЗОР) | StandartNews.com

След Цацаров и Етичната комисия в парламента подхвана Методиев

Профучал край стоппалка и заплашвал да ги направи цивилни

Бабаитско поведение спрямо полицаи е на път да сложи кръст на политическата кариера на Александър Методиев, станал популярен като Бат Сали. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе вчера в парламента искане за снемане на депутатския имунитет на народния избраник от ДПС. Според извършената от държавното обвинение предварителна проверка на 1 май 2016 г. в Костенец Методиев е извършил две престъпления от общ характер - хулиганство и възпрепятстване органите на реда да изпълнят задълженията си.

Първото прегрешение на Бат Сали е, че със своя "Мерцедес" ML е направил тройно изпреварване в участък, където подобна маневра е забранена. За лош късмет на депутата по това време в Костенец се провеждала специализирана полицейска операция. Един от униформените незабавно подал сигнал със стоп плка на Методиев да спре. Бат Сали обаче само помахал с ръка и даже дал газ, подминавайки патрулката.

След около 10 минути на същото място полицаите спрели за проверка микробус "Форд Транзит", в който пътували седем футболисти от ромския тим на Самоков. Поискани им били документите за самоличност, но един от пътниците нямал. Полицаите тръгнали да му съставят акт, при което ромите започнали бурно да протестират и да звънят на Бат Сали. Те отправяли заплахи към полицаите, повтаряли, че щял да дойде "шефът" и "ще видят какво ще стане с тях". Депутатът наистина веднага подкарал мерцедеса обратно към мястото на проверката. Докато пътувал натам, се обадил по телефона на началника на РУ на МВР Костенец да му търси сметка защо служителите му пишат акт на "негов човек". Полицейският шеф го помолил да си продължи по пътя и да не нарушава обществения ред. Методиев обаче връхлетял при полицаите, които довършвали акта, и започнал да се разправя с тях. Бат Сали извадил депутатската си карта и започнал да я размахва.
Заплашил служителите на реда, че ще ги уволни и "след три дни ще се видят вече цивилни". После пак звънял на полицейския шеф в Костенец да се разправя с него.

Самият Методиев вчера отрече обвиненията, че се е държал грубо с полицаите. "Какво да ви кажа?! Като видят шофьор с по-мургава кожа, полицаите го спират за щяло и не щяло. И аз се върнах и попитах на какво основание спират тези момчета. И те не можаха да ми кажат нищо", каза Бат Сали пред bTV.

Демонстративното пристигане на мястото на съставяне на акта, грубото, арогантно и цинично държане към полицаите, искането на отчет за дейността им и отправените заплахи, че ще бъдат уволнени, са непристойни действия от страна на депутата Александър Методиев, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото, категорични са от прокуратурата.

Малко по-късно стана ясно, че депутатът от ДПС сам ще си даде имунитета.

Със случая ще се заеме и Комисията за борба с корупцията и парламентарната етика, ако постъпи сигнал за него, обясни председателят й Валентин Николов. "Ако има нарушение на етичните норми на поведение, комисията ще се произнесе по правилник. Можем само да констатираме, но не можем да наложим санкции, а само да го качим на сайта на НС", допълни Николов.

"Нека да проучим за какво става въпрос и тогава ще коментираме. Всеки депутат носи отговорност за всичко, което прави, и за действията си", заяви пък съпартиецът на Бат Сали в ДПС Янко Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай