Черния Роди започва с дрога, стига до убийства

Черния Роди започва с дрога, стига до убийства | StandartNews.com

Борецът впечатлявал с жълто кабрио и лимонен костюм

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 7 от общо 9-имата участници в бандата на Радослав Калчев-Черния Роди. На нейна сметка бяха приписани разстрелите на съпрузите Дамянови и Борислав Манджуков.

На тартора Радослав Калчев и на Недялко Цветков обвиненията са повдигнати задочно, защото се издирват. Като участници в бандата за мокри поръчки ще отговарят още Николай Илиев, задържан миналата сряда, Галин Мирчев, Николай Тошев, които са зад решетките по друго дело за дрога, Мирослав Михалев и Деян Михалев. Предстои да бъдат повдигнати обвинения на Петър Благоев и Христо Георгиев, които са в затвора заради присъди по други дела. Според събраните доказателства бандата на Черния Роди е действала от 2004 година. 

Радослав Калчев-Черния Роди, когото МВР сочи като лидер на варненската престъпна група, се славел като ексцентричен тип. В първите години на демокрацията той се носел в костюм в лимонен цвят и карал жълто кабрио. "Луд е колкото за двайсетина, затова цяла Варна е настръхнала от ужас заради бруталните методи, които налага в наркоорганизацията си", признават топполицаи. Ако бъде открит, независимо дали се крие в Тайланд или Доминикана, Черния Роди за първи път няма да бъде съден от варненски магистрати, а от специализирания съд в София. Крупната полицейска операция в морската столица е дала сигнал, че най-накрая страховитият бос ще получи достойна присъда за безбройните престъпления. "Има опашка от свидетели срещу бандата му", заяви в неделя зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Бандата на Черния Роди се е занимавала с всичко извън закона, което носи много пари.
Мафиотите печелели от разпространение и трафик на дрога, проституция, но в арсенала им влизали също палежи и отвличания. Наемали се да изпълняват и мокри поръчки. Лейтенанти на Черния Роди са подозирани като извършители на отвличането на корабния бос Рубин Коцев в средата на март 2004 г. За пускането му на свобода са поискани 2 млн. долара, но накрая мизата пада до 500 000. Тогава са арестувани Антонио Тунджев и трима негови гардове.

Тунджев по това време се смята за дясна ръка на местния бос Иво Иванов-Гела, но 3 години по-рано към него се присъединява един от най-доверените хора на Черния Роди - Мартин Вълков. Още тогава се заражда наркогрупировката "Монопола", която постепенно преминава под контрола на Калчев.
През 2003 г.

още 2 отвличания шокират Варна

През декември е отвлечена бременната в 4-ия месец Галя Пеева, приятелка на бизнесмена Борислав Манджуков. Тя се връща 2 седмици по-късно. Поискани са 500 000 долара за свободата й, но накрая са платени 50 000. Галя умира пред мъжа си през януари 2013 г. от цироза на черния дроб вследствие на злоупотреба с алкохол и антидепресанти.
Отвлечена е и съпругата на Николай Бояджиев, бивш главен редактор на местния в. "Черноморие". Албена Бояджиева също се завръща вкъщи, без да е ясно дали са броени пари.

Името на Черния Роди, който тренира борба 10 години в местното спортно училище, се появява за първи в медиите на 20 юни 2003 година. Той е арестуван заради побоя над главния редактор на електронното издание "Днес" и варненския вестник "Черноморие" Антон Луков и началника на отдел "Митническо разузнаване и разследване" в РМД-Варна Николай Бъчваров. Тогава за първи път Роди Черния отива сам в полицията, след като неговият адвокат му съобщава, че е издирван. Полицаите не могат да докажат съпричастността му към двата побоя, макар по това време в подземния свят да започва да се носят слухове за жестокостта на подчинените на Калчев силови бригади. Те режат уши и пръсти на шанаджиите - дилъри, които продават дрога за своя сметка и не се отчитат на "Монопола".
Роденият на 15 януари 1967 г. Радослав влиза в подземния свят много рано. Състезателят по борба излиза от казармата и веднага, още 21-годишен, в края на 80-те

започва работа като барман

в кафенето на тогавашния Окръжен комитет на БКП, където създава полезни контакти и трайни връзки.
През първите си години на бизнесмен се е занимавал с внос на автомобили, но покрай тях вземал и пласирал някой друг пакет с дрога. Още през 90-те започва издигането му на по-високите нива на ъндърграунда.

Черния Роди е осъждан досега 3 пъти - за наркотици, като лидер на престъпна група и за неплатени данъци. Прилага един и същи номер при сблъсъка с Темида. Винаги признава престъпленията и сключва споразумения с прокуратурата. Така използва вратичката в закона, според която лежи по-малко от минималния срок в Наказателния кодекс. Дори и докато уж търкаше наровете на затворническата килия Роди бе засичан да кара мотоциклет или луксозно БМВ.

За пръв път влиза зад решетките през 2007 г. Осъден е на 2 години и 11 месеца затвор за притежание на над половин килограм хероин на стойност 81 000 лева. Дрогата е открита в дома му в местността Манастирски рид, скрита в кутия за обувки. Ченгетата отвеждат Черния Роди, докато се плацика на топлия басейн в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Излежава присъдата си като работи на строителен обект. Дори успява да катастрофира с мотопед, заради което е настанен в местната болница.

През 2009 г. Черния Роди подписва ново споразумение за ефективна присъда от година и 11 месеца. Той е 19-ият обвиняем по мегаделото, разследващо дейността на ръководената от двамата общински съветници Иван Славков и Веселин Данов престъпна група. Като истински "капо ди тути капо" издирваният от полицията Калчев

сам се появява в съда и признава вината си

за участието в групата от 2004 до ноември 2006 г. Същата година му лепват още една ефективна присъда от година и 9 месеца заради неплатени данъци - 33 000 лв. за 2001 г., когато не ги декларирал като физическо лице и за 2004 г., през която задлъжнял към хазната с малко над 8000 лева.

Мотивът на съда за присъдата звучи смешно на фона на размаха на Черния Роди. "Така наложеното наказание ще даде на подсъдимия възможност да осмисли извършеното, да прецени поведението си занапред и да се поправи", посочват магистратите от Варненския окръжен съд в мотивите си към издадената присъда, която Калчев излежава при общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Комисията "Кушлев" също се заема с бандита и през 2008 г. завежда иск срещу него за 177 227 лева, а Варненският окръжен съд налага запор на цялото имущество срещу него.

След дългата игра на криеница с родното правосъдие Черния Роди духва на 11 януари за Доминикана.

Заради сестра му Сияна намушкват 21 пъти дилър

Черния Роди досега е недосегаем за правосъдието, защото всичко се върши от доверените му лейтенанти. Така се случва и в началото на септември 1998 г., когато сестра му Сияна се оплаква, че е изнасилена в дома си от известния варненски дилър Димитър Петков-Кекавия. Девойката дори не звъни на брат си - обажда се на бодигарда му Мартин Вълков. Реакцията е мигновена - само 30 минути след това мутрите на Черния Роди вече са пред блока на Сияна. Те хващат Кекавия точно когато се качва в колата си. Следва кървава разправа с него и нароченият насилник е изпратен в болницата с 21 прободни и порезни рани по цялото тяло. Малко по-късно Кекавия умира. Няколко дни по-късно Мартин Вълков и Георги Дюлгеров са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения за предумишлено убийство, извършено с особена жестокост.

През есента на 1999 г. обвинителният акт срещу двамата е внесен във Варненския окръжен съд, а първото заседание по процеса е насрочено за 13 декември. То обаче е отложено, защото предната нощ пред вратата на апартамента на Уляна Савакова - прокурор по делото, избухва мощна бомба. Като по чудо тогава няма пострадали. Въпреки този факт и въпреки десетките заплахи, които получават и прокурорите, и съдиите по това дело, месец по-късно процесът срещу двамата варненци все пак започва и на 11 февруари 2001 г. Мартин Вълков е осъден на 10 години затвор, а Георги Дюлгеров - на 11 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай