Северна Корея: Готови сме да преговаряме със САЩ по всяко време

Северна Корея: Готови сме да преговаряме със САЩ по всяко време | StandartNews.com

Северна Корея е готова да преговаря със САЩ по всяко време, въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от планираната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции, цитирайки изявление на първия заместник-външен министър на Северна Корея Ким Ге-гуан пред Корейската централна телеграфна агенция.

"Изразяваме отново готовността си да седнем със САЩ лице в лице и да разрешим проблемите по всяко време и във всякакъв формат", заяви заместник външният министър. Той добави, че решението на Вашингтон да се откаже от преговорите "не отговаря на желанията на света".

Едностранното решение на САЩ показва колко сериозна е неприязънта между двете страни. Това само подчертава спешната нужда от среща между лидерите им, за да се подобрят враждебните отношения, добави той.

"Нашата решимост да направим всичко по силите си за мира и стабилността по света и на Корейския полуостров остава непоклатима и сме готови да дадем на САЩ време и възможности", подчерта Ким Ге-гуан.

Вчера високопоставен представител на Белия дом заяви, че САЩ са взели решението за отмяна на срещата на върха, след като Пхенян е нарушил обещания и е прекъснал линия за пряка комуникация с Вашингтон, припомня Ройтерс. Той добави, че Тръмп лично е диктувал всеки ред от съобщението към Ким Чен-ун.

Белият дом заяви вчера, че приветства съобщението за разрушаването на ядрения полигон "Пунгери", но САЩ не са уверени, че то е направено по необратим начин. Вашингтон е получил уверение, че на разрушаването ще присъстват експерти, одобрени от двете страни, но това не се е случило.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и британската премиерка Тереза Мей изразиха съжаление за решението на САЩ. Руският президент Владимир Путин също каза вчера, че Москва съжалява за отменянето на срещата на Тръмп и Ким. Той заяви това вчера на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след срещата им в Санкт Петербург, предаде Ройтерс. Путин изрази надежда, че срещата Тръмп - Ким в крайна сметка ще се състои. Руският президент подчерта, че севернокорейският лидер е направил всичко, което е обещал, за да се състои срещата. Еманюел Макрон каза, че иска процесът на неразпространение на оръжията да продължи. Той се надява решението на Тръмп е "моментна спънка в един процес, който трябва да бъде продължен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай