Нова статуя на Сталин вдигнаха в Украйна

Нова статуя на Сталин вдигнаха в Украйна | StandartNews.com

Запорожие. Паметник на съветския диктатор Сталин бе тържествено открит в югоизточния украински град Запорожие, предаде Франс прес.

Монументът е издигнат на мястото на подобна статуя, разрушена с експлозив преди близо една година.

Близо хиляда души, ветерани, пенсионери и привърженици на Комунистическата партия присъстваха на церемонията пред централата на местната Комунистическа партия в русофилската Запорожска област. Церемонията бе организирана по случай 94-ата годишнина от Октомврийската революция.

"Този паметник е в чест на Сталин за приноса му за развитие на нашата страна и освобождението й от нацистите", заяви на церемонията украинският депутат Олекси Бабурин.

Той предупреди да не се правят нови опити за повреждане на статуята и подчерта, че за в бъдеще тя ще бъде пазена от въоръжени охранители.

Предишният паметник на Сталин, издигнат през май 2010 г., предизвика полемика в бившата съветска република, разделена между националистическия запад и русофилския изток, където много жители все още изпитват носталгия по СССР.

В края на декември националисти повредиха статуята, обявявайки Сталин за "главорез на украинския народ". През нощта на Нова година неизвестни лица разрушиха паметника напълно с експлозив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай