Борисов покани папа Франциск в България /ВИДЕО/

Светият отец бил захранен с Лактобацилус Булгарикус

Борисов покани папа Франциск в България /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

ИЗЯВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ СРЕД АУДИЕНЦИЯТА - ТУК

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат във Ватикана с военни почести и от швейцарските гвардейци на папата. Премиерът бе въведен в Апостолическия дворец със свита от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папа Франциск и префект на папския дом.

Премиерът Борисов и папа Франциск разговаряха на четири очи. В края на аудиенцията премиерът ще представи българската делегация. В нея са включени министърът на културата Боил Банов, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, ректорите на УНСС и ВТУ Стати Статев и Христо Бонджолов, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров, Теодоси Теодосиев - ръководител на Националната школа по приложна математика и др.

Както стана ясно, Борисов е връчил покана на папа Франциск да посети България. По думите на премиера, той е обещал да посети страната ни, но без да уточнява кога.

"Като държава от Балканите и член на Европейския съюз работим неуморно за интеграцията и разбирателството между религиите, е казал Борисов на папата по време на аудиенцията. - Вашето посещение в България ще бъде вдъхновение за младите. Предишната покана е в джоба ви. Молете се за Балканите, молете се за България, допълнил премиерът.

Много сте упорит, отвърнал папата. Той от своя страна подари на Бойко Борисов плакет с разлистени клони - символа на мира. От малък знам за България, уверил Светия отец своя гост. Като бил малък, баба му купувала на прах Лактобацилус Булгарикус и му заквасвала мляко. Тази храна останала и като първа асоциация на Светия отец за България.

Срещата между двамата протекла с усмивки като добри приятели.

На излизане от аудиенцията Борисов разказа какво са си говорили.

"Папата си записа да подготвят посещението му, заяви премиерът. - Дълго убеждавах папата колко е важно да дойде в България. Накрая той извади лист от чекмеджето на бюрото си и записа своя главен секретар да подготви визитата. Разказах му какво правим за Балканите и за това колко е важно темата за интеграцията да не отшуми след българското председателство на Съвета на Европа. Ние искаме само мир и регионът да се превърне в голяма строителна площадка", каза още Борисов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай