Арестуваха украинската депутатка Надя Савченко. Обвинена е в заговор за военен преврат

Арестуваха украинската депутатка Надя Савченко. Обвинена е в заговор за военен преврат | StandartNews.com

Украинският парламент - Върховната Рада - свали имунитета на депутатката Надя Савченко - бивш военен пилот, която стана национална героиня, след като прекара месеци в руски затвор, предаде Асошиейтед прес.

Тя бе обвинена в заговор за военен преврат. В реч пред депутатите днес генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че Савченко крояла заговор за нападение срещу парламента с ръчни гранати и автоматични оръжия.

Според Луценко тя действала в тайно споразумение с проруските бунтовници в Източна Украйна за организиране на "терористичен преврат в интерес на враговете на Украйна". Той представи тайно записани разговори, в които Савченко говори за контрабандно внасяне на оръжия от Изток.

Савченко, след като бе помилвана от руския президент Владимир Путин, се върна в Украйна и бе избрана в парламента. Тя каза пред депутатите, че е знаела, че разговорите й се записват и е говорила за такива атаки, описвайки "сюрреалистична политическа провокация, за да осмее правителството", което според нея е предало надеждите на хората. Тя бе задържана в сградата на парламента днес веднага след като имунитетът й бе свален, в изпълнение на искането на Луценко да бъде арестувана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай