Три дни процесии за прощаване с Мандела

Хиляди опечалени изпълват улиците на Претория при преминаването на тленните останки

Три дни процесии за прощаване с Мандела | StandartNews.com

Хиляди признателни южноафриканци ще се прощават в продължение на три дни с иконата на борбата срещу апартейда, расизма и омразата Нелсън Мандела по улиците на Претория. В сряда, четвъртък и петък тленните останки на бореца срещу расовата сегрегация ще пропътуват сутрин разстоянието от военната болница до мястото за поклонение в сградата на правителството. А трасето ще е изпълнено с отдаващи му почит, които вероятно ще я поднесат по традиционния за тези географски ширини начин - с танци, песни и сълзи. От правителствената пресслужба призоваха обществеността да окаже последна почит по улиците, по които ще преминава кортежът с починалия първи чернокож президент на РЮА.

Общо 10 дни ще продължат траурните церемонии, преди Нелсън Мандела да намери пълен покой след смъртта си в четвъртък късно вечерта. Причината е, че световноизвестният борец срещу апартейда ще бъде погребан по обичаите както на своето племе тембу, така и по западен обичай, предаде CNN.

Между първия и четвъртия ден старейшините на тембу ще извършат церемонията по "склопяването на очите на Мандела". По време на церемонията старейшините ще говорят както с Мандела, така и с неговите предци и предците на племето. Разговорът касае през какво трябва да премине Мандела по време на пътуването му към отвъдното. Краят на церемонията ще бъде отбелязан с балсамирането на първия чернокож президент на РЮА.

Истинският ден на траур ще е петият. Тогава ще има възпоменателна служба. Не е ясно обаче дали ковчегът на Мандела ще бъде изложен за публично поклонение.

Между шестия и осмия ден тялото на Мандела ще бъде положено в сградата на южноафриканското правителство в Претория - символа на властта на РЮА, където всъщност Нелсън Мандела е провъзгласен за президент през 1994 година. Със сигурност на седмия и осмия ден ще бъдат допускани посетители, които да отдадат почит на Мандела, посочва Actualno.com.

На деветия ден ковчегът с тялото на Мандела ще бъде откаран в град Умтата. Оттам тялото на Мандела ще бъде превозено до селцето Куну, където той живее като дете. Първият чернокож южноафрикански президент ще бъде транспортиран с военен самолет, а чак в Куну военните официално ще предадат тялото му на близките му.

На десетия ден ще е същинското погребение - в Куну. Тялото на Мандела ще бъде положено в земята на Южна Африка на обяд - точно когато слънцето е в най-високата си точка на небосклона. Мандела ще почива за вечни времена в специално изградена за него гробница.

Обама, Буш и Клинтън с жените си на церемонията

Американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел ще посетят идната седмица Република Южна Африка, за да отдадат почит на Нелсън Мандела, съобщи Белият дом. "Президентът Обама и първата дама ще участват в траурните церемонии в негова памет", заяви говорителят на американското президентство Джей Карни без повече подробности засега.

Днес Обама изрази съболезнованията си на вдовицата на Нелсън Мандела Граса Машел. Обама благодари на Машел за дълбокото влияние, което е оказала върху него фигурата на Мандела, и подчерта, че Мандела е бил пример за целия свят.

Граса Машел е известна с хуманитарната си дейност и като активист за защитата на децата от войни и конфликти.

Семействата на Джордж Буш-младши и Бил Клинтън ще присъстват на траурните мероприятия в памет на Нелсън Мандела, писа днес в. Politico.

Джордж Буш-младши и неговата съпруга Лора са приели поканата на Барак Обама да пътуват заедно с президентския самолет за паметната служба.

Източници на вестника съобщават, че семейство Клинтън също ще присъстват на траурните мероприятия в памет на Нелсън Мандела, но не уточняват дали ще пътуват със същия полет.

Италианска партия изгони свой за обида на паметта му

Италианската политическа партия "Северна лига", известна с ксенофобските си и расистки позиции, бе принудена да изключи от редовете си местен политик заради словесно оскверняване на паметта на Нелсън Мандела, съобщи Дарик радио. Политическият секретар на партията Флавио Този обяви, че по силата на дадените му от устава правомощия е взел решение за незабавното изключване на Франческо Вартоло, който е избран в партийната листа за районен общински съветник в град Верона в областта Венето. Италиански медии прихванаха писание на общинаря във Facebook по повод новината за кончината на Нелсън Мандела. "Най-после терористът Мандела, този зажаднял за бяла кръв звяр, превърнат в герой от глобалната пропаганда, ще застане пред всички онези, които са избити по негова вина с бомби в църквите или с надянати на шията горящи автомобилни гуми", бе написал Вартоло. Заместник-председателят на Сената и сенатор от "Северната лига" Роберто Калдероли в момента е разследван за расистки изявления, след като на митинг заяви, че родената в Конго министър на международното сътрудничество и интеграцията Сесил Киенж му "прилича на орангутан".

Хавана също обяви траур

Кубинските власти обявиха тридневен национален траур в чест на Нелсън Мандела, близък приятел на Куба, където бе една от първите му визити (1991 г.) след излизането му от затвора, предаде АФП.

Нелсън Мандела ще остане в паметта ни с величината на своето дело и с необятността на своя пример, заяви кубинският президент Раул Кастро в съобщение до южноафриканския си колега Джейкъб Зума.

"С дълбока скръб ви предавам нашите най-искрени съболезнования за смъртта на обичния ни другар Нелсън Мандела от името на кубинския народ и правителство", гласи съобщението на Кастро, прочетено по държавната телевизия. "Отнасяме се с уважение и голямо възхищение не само заради това, което той направи за народа си, но и за това, че бе верен приятел на нашата страна", каза Кастро.

Мандела бе голям приятел на водача на кубинската революция Фидел Кастро, който се оттегли от власт по здравословни причини през 2006 г. Той посети Хавана през 1991 г., за да благодари на Ел Команданте за кубинската подкрепа в борбата срещу апартейда.

"Кубинският народ заема важно място в сърцата на народите на Африка", заяви тогава южноафриканският лидер. Около 400 000 кубински войници, изпратени в Ангола през 80-те години, нанесоха поражение на южноафриканската армия, допринесло за падането на режима на апартейда. "Окончателното поражение на силите на апартейда разби мита за непобедимостта на белия потисник", казваше покойният Мандела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай