Обама с военна дипломация за Сирия (ОБЗОР)

Вашингтон искал да избегне удара, но трябвало назидание за тираните на планетата

Обама с военна дипломация за Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дипломация, но с надвиснала заплаха от военни действия. Така изглеждаха опитите за разрешаване на сирийския въпрос след реч на американския президент Барак Обама във вторник. Обама реши да даде шанс на политическото разрешаване на проблема, инициирано от Русия, но за пореден път защити решението си за военни действия срещу страната.

Обама даде толеранс на дипломатическите усилия, като обяви, че е помолил сенаторите да отложат временно гласуването на военна атака срещу Сирия. Той каза също, че САЩ са готови да изчакат изводите на инспекторите на ООН.

Президентът увери обаче, че ще продължи да работи с Франция, Китай, Великобритания и Русия относно резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде химическите си арсенали.

Президентът добави, че е прекалено рано да се каже дали инициативата на Русия ще бъде успешна. Но според него тя има потенциала да "премести оръжията от Сирия", без да се налага използване на сила. Във всеки случай Обама поясни, че е наредил на американските военни да запазят натиска върху Асад и да са готови да действат, ако дипломацията се провали.

"След внимателно разглеждане на въпроса взех решението за необходимостта от ограничена военна операция, което отговаря на нашите национални интереси. Ние трябва да предотвратим по-нататъшното използване и разпространение на химически оръжия", подчерта държавният глава. "Ако ние не действаме, тогава именно "Ал Кайда" може да се укрепи там", допълни Обама.

Президентът определи химическото нападение в Сирия като заплаха за американската сигурност. Той го нарече и нарушение на международните закони.

Председателят на ЕК Жозе Барозу също призова за "категоричен отговор" на употребата на химически оръжия, но и за политическо решение. "Международната общност, в чийто център се намира ООН, трябва да поеме колективната отговорност да сложи край на конфликта", заяви Барозу. "Европа вярва, че единствено политическото решение ще позволи установяването на трайния мир, който заслужава сирийският народ", каза Барозу.

Междувременно сирийският външен министър Уалид Муалем отново изрази готовност страната му да сдаде химическите оръжия. "Готови сме да обявим местонахождението на химическите оръжия на наша територия, а също така и да покажем съответните обекти на представителите на Русия, другите държави, а също така и на ООН. Приветстваме руската инициатива и с това целим да бъде прекратено притежаването на химически оръжия", се казва в изявление на Муалем.

Франция настоява за 15-дневен срок към Сирия да предаде отровите. Такъв ултиматум бил включен в проекторезолюцията на Съвета за сигурност, внесена от Париж. При неизпълнение Съветът за сигурност на ООН можело да приеме необходимите мерки съгласно седма глава от Устава на ООН, която касае правото на Съвета за сигурност на ООН да предприема различни стъпки, от санкции до военни интервенции. Именно тези условия на резолюцията обаче не са се харесали на Москва. Франция вече обяви, че има готовност да внесе ограничени промени в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай