Франция ще предложи резолюция за Сирия в ООН

Франция ще предложи резолюция за Сирия в ООН | StandartNews.com

Париж. Франция обяви, че ще предложи резолюция в ООН, която ще е подкрепена от Русия, с цел да се конфискуват химическите оръжия на режима на Башар Асад. Резолюцията ще настоява и за наказания срещу Асад за химическата атака от 21 август.

Проекторезолюцията, която Франция възнамерява да внесе в Съвета за сигурност на ООН, е задължаваща и предвижда „контрол и унищожаване" на сирийските химически оръжия, предаде Ал-Джазизра, позовавайки се на изявление на френския външен министър Лоран Фабиюс.

"Днес Франция ще предложи на партньорите си от Съвета за сигурност проекторезолюция под глава 7", която позволява прибягване до сила в случай на неспазване на задълженията, заяви министърът.

Текстът има за цел да „изиска осветляване" на сирийската програма за химическите оръжия, така че Дамаск да „я предаде под международен контрол и да я премахне", под егидата на Организацията за забрана на химическите оръжия, заяви още Фабиюс.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан днес заяви, че международният натиск, като този, който оказаха САЩ и Франция върху сирийския режим, е „проработил", предаде АФП.

След руското предложение за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол днес Льо Дриан заяви: „Това е нова възможност. Трябва да я използваме, а режимът на Башар Асад трябва да даде официален отговор, да се ангажира категорично и всичко това да бъде направено бързо".

Той допълни, че руското предложение трябва да стане основа за „резолюция на ООН със задължаващ характер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай