Феликс: Не виждам, но скачам

Бях в ада, докато се подмятах безконтролно, беше ужасяващо, призна смелият австриец

Феликс: Не виждам, но скачам | StandartNews.com

Ню Мексико. Скок на сляпо, хаотично подмятане във въздуха, загуба на връзка с контролния център. "Феликс, говори, не те чуваме", тревожно казва доскорошният световен рекордьор за скок от най-голяма височина Джо Китингър.

В това време безстрашният австриец Феликс Баумгартнер пада свободно от 39 км височина и разчита единствено на собствените си сили, за да остане жив. Този път и той е уплашен.

Скокът на Феликс, с който той се опита да счупи 4 световни рекорда и успя с 3 от тях, приключи успешно, но не без страх и проблеми. Стартът бе отлаган неколкократно - първо заради технически проблеми през лятото, след това заради силни ветрове на 9 октомври. В неделя, 14 октомври, най-после бе дадена зелена светлина и издигането на огромния балон с хелий, носещ капсулата с парашутиста, най-после започна. Два часа и половина по-късно Феликс вече бе на 39 километра височина - с 2 повече от планираните 37 километра. Започнаха последни проверки на всички системи. Там обаче се появяват проблеми.

Още по време на изкачването Баумгартнер е забелязал, че системата за отопление на визьора на шлема му не работи. "Проблемът е много сериозен, Джо", съобщава Феликс на наставника си Китингър. "Понякога се замъглява, когато издишвам. Не усещам никаква топлина", обяснява Феликс. Повредата веднага поставя мисията под въпрос. Ако Феликс скочи със замъглен шлем и той не се оправи до времето на приземяване, има опасност да се разбие. Китингър впряга целия си опит и познания и екипът стига до заключение, че в по-топлите слоеве на атмосферата замъгляването би трябвало да премине. Разбира се, има и шанс повредата да остане. Въпреки това Феликс решава да поеме риска. Излиза от капсулата, изправя се на ръба и след няколко секунди скача.

Полетът надолу кара милиони зрители по света, гледащи събитието по телевизията или по интернет, да изтръпнат. Няколко секунди след началото на падането на камерите се вижда тялото на Феликс като малка бяла точка, подмятаща се безконтролно във въздуха. Оказва се, че парашутистът не е успял да избегне един от големите рискове при такъв скок - завъртане около оста си, което може да доведе до загуба на съзнание и последваща смърт. В продължение на почти 2 минути Феликс е безпомощен във въздуха. Джо Китингър е също толкова безпомощен. Той вика "Феликс, говори, не те чуваме", но от Баумгартнер не се чува нищо.

"В тази ситуация, когато се въртиш, е все едно си в ада и не знаеш дали ще можеш да спреш това въртене или не. Беше ужасяващо. Борех се през цялото време, защото знаех, че все някога ще мога да го овладея", каза Феликс по-късно.

И след минута парашутистът наистина успява да задържи тялото си в стабилна позиция. Моментът е посрещнат с аплодисменти в целия команден център.

4 минути и 20 секунди след началото на скока Феликс отваря парашута си. Най-страшното е свършило, остава само да слезе до земята. След още 5 минути смелият австриец се приближава към земята и каца в пустинята в Ню Мексико. Кацането е като по учебник - Феликс се приземява плавно, прави няколко крачки на земята, за да спре засилката, и пада на колене с триумфален жест. Успял е.
Безпрецедентният експеримент завършва с щастлив край.

Резултатът са още три световни рекорда - за най-бързо свободно падане на човек без машина, за скок от най-голяма височина и за най-високо издигане с балон. Оцелява само един от рекордите - този на Джо Китингър от 1960 г. за най-продължително свободно падане. "Джо спечели рекордът му да остане такъв и след 52 г.", пошегува се Феликс след приземяването.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай