Десета нощ на бунтове в Турция

Губернаторът на Истанбул поиска прошка от протестиращите

Десета нощ на бунтове в Турция | StandartNews.com

Анкара. Полицията в турската столица Анкара отново прибегна използва сълзотворен газ и водни оръдия в опита си да разпръсне хилядите демонстранти по улиците на града, излезли за десета поредна нощ да протестират срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговото управление, предадоха световните агенции.

Най-малко двама души са ранени при сблъсъци в района на площад „Кизилай" - сцена на антиправителствените протести в столицата. Стотици полицаи от силите за борба с масовите безредици са мобилизирани в центъра на Анкара, информира АФП.

Продължиха и протестите в квартал "Гези" в Истанбул. На площад „Таксим" в Истанбул се събраха около 100 хиляди души, които поискаха оставката на Реджеп Ердоган. В един от крайните квартали на града обаче напрежението ескалира и демонстрацията прерасна в сблъсък между полиция и протестиращи.

На главната улица на "Гези" са се били събрали около 3-4 хиляди души, които са влезли в няколко часов сблъсък с органите на реда.

По-рано през деня Ердоган, когото демонстрантите определят като диктатор, именно в столицата излезе пред хиляди свои привърженици и ги призова да дадат урок на антиправителствено настроените си сънародници. Премиерът дори заяви по-късно, че търпението му и това на кабинета имат своите граници и протестите трябва да бъдат преустановени.Tурският премиер ще проведе извънредно заседание на правителството в Анкара.

Турската полиция е задържала 13 души в град Адана, които чрез Туитър планирали нападения по време на демонстрациите срещу обществени и партийни сгради, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен-Тюрк. Сред задържаните има две жени.

Губернаторът на Истанбул призна, че полицията през последните дни в редица случаи е действала прекалено жестоко срещу участниците в протестните акции. Хюсеин Авни Мутлу поиска прошка от гражданите, излизащи дни на ред по улиците на мегаполиса.

„Моля за прошка заради прекомерно резките действия и индивидуалните грешки на полицаите, допуснати в този случай", посочи той в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай