Осъдиха петима за убийството на Анна Политковская

Осъдиха петима за убийството на Анна Политковская | StandartNews.com

Москва. Съд в Москва призна за виновни петима мъже за убийството на руската журналистка Анна Политковская през 2006 година.

Един от тях е обвиняем за прякото извършване на убийстовото, а останалите четирима - за организирането на убийството. Трима от мъжете са братя от Чечня.

Политковская, 48 -годишен разследващ журналист и отявлен критик на войната на Русия в Чечня, беше простреляна в асансьора на нейния блок.

Трима от мъжете бяха оправдани за убийството в дело от 2009. Първоначалната присъда бе отменена от Върховния съд на Русия, който нареди повторно разглеждане на делото им.

Съдебните заседатели в Московския градски съд по делото за убийството Политковская са признали за виновни Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници - братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови - и Сергей Хаджикурбанов.

Журналистката от "Нова газета" Анна Политковская беше убита на 7 октомври 2006 г., когато се прибирала в дома си.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) определи като правилна стъпка решението на московския съд.

"Приветстваме произнесената присъда по това имащо широк отзвук съдебно разследване, отнело почти осем години", каза изпълнителният директор на установената в Ню Йорк неправителствена организация Джоел Саймън.

Размерът на наказанията ще станат известни в следващите дни, а може и още до края на днешния ден.

Присъдата засяга конкретните извършители, но така и не е намерен поръчителят на убийството.

До края обвиняемите не признаха вината си, а защитата им твърдеше, че те нямат нищо общо с едно от най-скандалните убийства в Русия при управлението на президента Владимир Путин. Адвокатите настояваха, че убийството е планирано от бившия подполковник от милицията Дмитрий Павлюченков, който сключи сделка с обвинението и получи 11 години строг затворнически режим.

Политковская усилено разследваше беззакония на руската армия в Северен Кавказ и често в хода на делото се чуваше името на командира на батальон "Восток" Сулим Ямадаев.

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов смята, че е рано да се слага точка на този случай, защото мнозина от свързаните с това престъпление остават безнаказани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай