Мостът на Немцов стана атракция

Мостът на Немцов стана атракция | StandartNews.com

Туристи прииждат да видят лобното място на убития политик

Руснаците са раздвоени в мнението си за опозиционера

Какво се промени в Москва месец след убийството на Борис Немцов? Това се запитах, когато отидох на Москорецкия мост, където руският опозиционен политик бе застрелян от преминаващ автомобил. Само преди дни тук беше пълно с цветя. Плакатите, писани на ръка и защипани до снимката на Немцов, също си стояха. През нощта на 28 март обаче

импровизираният мемориал бе разчистен. Около два часа след полунощ десетина облечени в черно мъже събраха всички цветя, снимки и свещи в огромни чували, стана ясно от видеозапис в сайта "Вконтакт". В последвалите бурни дискусии в нета съмненията паднаха върху кметството в Москва. Интернет изданието "Йод" дори посочи конкретно заместник-кмета Петр Бирюков. От градската управа обясниха, че техните служители чистят само увехналите цветя от лобното място, което е само на 500 метра от Кремъл. За едноседмичния си престой в Москва обаче аз не видях такива. Нощем изсъхналите цветя се подменяха със свежи, а свещите се препалваха.

С цветя или без Големия Москворецки мост неволно се самопрекръсти на „Моста на Немцов". Така го търсят и знаят всички чужденци или провинциалисти. Любопитното е, че от странат, където е извършено убийството, е пълно с минувачи, а отстреща е почти безлюдно. Повечето чужденци само снимат, а руснаците се кръстят или плюят. Мостът се е превърнал в свободна трибуна за политически
изказвания, нещо като московски Хайд Парк.

Вече се извъртяха много версии за разстрела на Немцов. Сред минувачите най-популярна е, че той е помагал на Запада да състави списък на санкционираните политици и бизнесмени от Русия. Много от включените в черната листа имали големи финансови активи в Америка, които били замразени. Затова се чувствали лично засегнати от Немцов. Той участвал и в изготвянето на известния "Списък на Магнитски", заедно с другия виден опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Твърди се също, че убитият политик е разчитал на финансовата подкрепа на Джордж Сорос.

В крайна сметка отношението към Немцов в руското общество е крайно противоречиво. Показа го и кратката ми анкета с хората, преминаващи край лобното място на убития политик.
„Пълно безобразие е да убиеш човек в центъра на Москва! Това е позор за страната ни. Въпреки, че моята болка е Украйна, където остана болната ми майка в огнището на една безсмислена и несправедлива война, не оправдавам убийството на Немцов", споделя счетоводителката Наталия Ивановна от Луганск. „Изобщо не ни пука за него, лично аз изобщо не скърбя, един предател по малко", на другия полюс е инженерът Игор Лясков.

„За някои смъртта на Немцов е голяма загуба, за други е промяна. Някои дори се радват. Каквото и да говорим – убит ечовек, над това би следвало да се замислим, това е катастрофално за Москва. А и от политическа гледна точка убийството е неправилен метод за решаване на проблемите. Това е ненормално за цивилизованото общество", опитва се да обобщи настроенията Олег Шпириов, авиационен инженер. „ Беше изключително красив и обаятелен мъж. Нито една нормална жена не би се отказала от такъв любовник", казва пък с въздишка 74-годишната бивша учителка по биология Анастасия Викторовна. Мъжкият чар отбелязват и други преминаващи дами, независимо от възрастта. Потокът от минувачи на моста, месец след убийството на опозиционера, не се застоява. Може би заради студения вятър, а може би защото и нищо не се е променило, освен засиления туристически интерес.

Издирват поръчител на име Руслик

С нова версия изненада следователите по делото "Немцов" основният обвиняем
Заур Дадаев. Задържаният чеченски офицер твърди, че мъж, представил се като Руслик, обещал за убийството по 5 млн. рубли на всеки участник. Именно Руслик въоръжил килърите с пистолет и им предоставил автомобил ЗАЗ.Следователите вече са установили личността на замесеното лице, твърдят руските медии. Името и фамилията му не се разгласяват, в интерес на следствието. Известно е само, че той, както и другите обвиняеми, произхожда от Чечня.

 

Ислямската версия е пълна глупост

Анна Степанова,председател на регионалния клон на партията РПР-Парнас в Нижний Новгород

За каква ислямска версия за разстрела на Немцов се говори, това е пълна глупост! Или пък лична мъст. Нашата система не би позволила случайност пред стените на Кремъл. Убийството на Немцов е свързано с изборите. Кончината му е компилация от интересите на няколко групи. Два дни преди да го застрелят, обстрелваха моя апартамент. Всичките ми прозорци бяха на сол от изстрелите. Точно ден преди да се случи трагедията с него, на 26 февруари той се зае именно с моят случай и поиска от мен да възбудя наказателно дело. Представяте ли си, това дело бе образувано едва завчера. Изминаха тридесет дни, докато полицията намери повод и обективни аргументи за да разкрие наказателно дело.

Убийството на Борис Ефимович е показно и ще се отрази несъмнено на изборите. Човек, като него би бил актуален и през 1917 година, и в днешни дни. В Нижни Новгород реакциите бяха доста бурни. Например, известният общественик Герман Князев закачи на прозорците си голям плакат с Борис Немцов с надпис „Кой ще е следващият". Полицията махна плаката под предлог, че е призив към екстремизъм. И така многократно бяха сваляни плакати с надписи под портрета на Борис Ефимович с различни аргументи. Сега в Нижни Новгород виси плакат само със снимката на Немцов, без надписи, явно не намират екстремизъм в образа му. Като цяло хората са наплашени след това убийство. Гражданските активисти в родния му град поискаха разрешение за митинг в негова памет, но администрацията не им позволи. От друга страна сити-мениджъра на градската администрация Олег Кандрашов обяви минута мълчание. Така, че всеки реагира различно на случилото се. За Борис Ефимович мога да кажа, че беше един изключително жив и буден човек. С него се работеше лесно. Той направи много като губернатор на Нижни Новгород и хората са му благодарни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай