Абсолютен триумф за партията на Путин

Абсолютен триумф за партията на Путин | StandartNews.com

Само "Единна Русия" и ЛДПР влязоха в парламента на Крим

"Единна Русия" - партията на властта в страната, спечели регионалните избори в неделя на всички нива. Почти всички региони избираха общо 30 губернатори, 14 местни парламента и трима кметове на големи административни центрове. Гласуваха също и в анексирания Крим.

Лидерът на партията - премиерът Дмитрий Медведев, който в деня на изборите навърши 49 г., нарече изборния резултат "най-добрия подарък" за рождения си ден. По думите му вотът е преминал при "сериозна конкуренция", посочва в. "Комерсант". Високият резултат на "Единна Русия" произтича от "вдигналия се рейтинг на президента Путин", който "издърпва нагоре всички останали", коментира аналитикът Евгений Минченко.

На изборния ден властта в Русия вдигаше активността с ниски цени на хранителните стоки, като слагаше търговски павилиони край секциите, отбелязва "РБК Дейли", цитиран от Би Би Си. Широко рекламирана била продажбата на евтини салами и картофи в близо 3000 такива павилиона.

Според ЦИК изборите са минали без сериозни нарушения, допълва "РБК дейли", отбелязвайки обаче ред сигнали от наблюдателите. "По брой на жалбите води Москва", се казва в материала. Основен повод за скандали в навечерието на вота бе предсрочното гласуване - конкуренти на действащата власт твърдяха, че тя използва административен ресурс, принуждавайки заетите в бюджетния сектор да тръгнат към урните, пише "Новие известия". Според "Независимая газета" точно преди изборите юристи на руската компартия са подали в Московския градски съд 43 иска срещу кандидатите на "Единна Русия" за столичната община, срещу Московската и окръжните избирателни комисии заради привилегированото според тях положение на властовата партия в агитационната кампания.

От ЦИК обявиха, че средната избирателна активност е била 46,25%, което е с 12% повече в сравнение с миналата година. В Крим 5-процентовата бариера на изборите за местния парламент преминаха само "Единна Русия" (71,4%) и ЛДПР (8%). "За първи път в историята на Крим резултатите се получиха по честен път", обяви и.д. премиер Сергей Аксьонов. Разбира се, западът и Украйна не признаха изборите в Крим, който бе присъединен към Русия през март.

Москва не била заплаха за Алианса

Русия не представлява непосредствена опасност за НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в заключителната си реч по повод края на мандата му начело на организацията. "Вероятно това е заради член 5 от Договора от Вашингтон, който предвижда въоръженото нападение срещу някоя от държавите от организацията да се възприема като нападение срещу всички страни в пакта", посочи Расмусен в последната си реч на този пост, организирана от института "Карнеги" в Брюксел. Той заяви, цитиран от БТА, че Москва предпочита да поддържа замразени конфликти в Източна Европа с намерението да попречи на цялостното присъединяване на региона към евроатлантическите структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай