Турски танкове нахлуха в Сирия

Турски танкове нахлуха в Сирия | StandartNews.com

Започна операция "Щитът на Ефрат" срещу ИД и кюрдите, Дамаск настоя ООН да се намеси

Турски танкове преминаха на сирийска територия в хода на съвместна операция на армията и водената от САЩ международна коалиция. Това стана часове преди визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара, съобщи турският в. "Хюриет". Операцията "Щитът на Ефрат" е насочена срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия и в района на град Джараблус, както и срещу силите на партия "Демократичен съюз" (ДС) на сирийските кюрди.

Бойните действия започнали в 4 ч сутринта местно време с минометен и ракетен обстрел над цели в района на Джараблус. В рамките на по-малко от 2 ч са нанесени 224 удара по 63 цели. След 8,30 ч бил проправен път през границата и турските спецчасти започнали да влизат в Сирия. Към 11 ч ги последвали танковете.

"Миналата нощ нашите сили за сигурност започнаха операция в Северна Сирия против заплашващите страната ни такива терористични организации като ИД и ДС. Трябва да сложим точка на тези нападения, извършвани срещу нас от другата страна на границата", каза турският президент Реджеп Ердоган в Анкара вчера. Турция определя ДС като терористична организация. По-рано турските власти дадоха указания за евакуация на жителите на граничния град Каркамъш, който бе ударен от снаряди, идващи от Сирия. Премиерът Бинали йълдъръм заяви, че целта е прогонването на ИД от границата. Той добави, че бойци на Сирийската свободна армия са преминали в Сирия. Такива са забелязани в пикапи и автобуси след влизането на танковете, пише Би Би Си. Опозиционните сили са превзели две села и подготвят офанзива на Джараблус. Междувременно турската армия е започнала удари и по позиции на ИД в близост до град Килис.

Сирийското министерство на външните работи съобщи, че правителството се е обърнало към ООН с искане да се спре операцията. "Това, което се случва в Джараблус, не е борба срещу тероризма, както казва Турция. Поради това Сирия иска ООН да прекрати агресията и да предприеме действия според закона за уважаване независимостта и целостта на държавата", пише в заявлението на сирийското МВнР. "Дамаск осъжда преминаването на турски танкове на сирийска територия под прикритието на ВВС на международната коалиция, начело със САЩ. Сирия разглежда подобни действия като неприкрито нарушение на суверенитета й", добавя ведомството.

Лидерът на сирийската партия "Демократичен съюз" Салех Муслим пък написа в "Туитър" на турски, арабски и английски, че Турция е навлязла в "тресавище" в Сирия и ще бъде поразена, както и ИД, съобщи Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай