Талибани разстреляха 132 ученици в Пакистан (ОБЗОР)

Талибани разстреляха 132 ученици в Пакистан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-малко 141 загинали след нахлуване на шестима въоръжени камикадзета в клас

Неописуема кървава баня се разигра в пакистанско училище в Пешавар. Шестима въоръжени талибани, някои от които с шахидски пояси, нахлуха във военното школо в града и стреляха напосоки. Жертвите на терористичната атака са 141 души, като най-малко 132 от тях са деца. Над 120 други са в критично състояние. В момента на нападението над училището, вътре е имало над 500 деца и учители на възраст от 10 до 20 години, съобщава ТАСС. Щурмът е извършен от шестима членове на движението "Техрик и Талибан Пакистан". Децата са били застрелвани в главата , един учител е изгорен жив пред очите им.

Очевидци разказват, че нападателите са били облечени като войници. Те се промъкнали през портала и открили внезапен огън. Всички талибани са имали колан с експлозиви, като най-малко трима са се самовзривили. След поредицата от взривове, стотици деца останали в училището като заложници. Нападателите заявиха, че атаката е отмъщение за талибаните, загинали по време на военната офанзива, която се провежда в бастионите на екстремистите в племенните зони край Пешавар. Премиерът на Пакистан Наваз Шариф отиде в Пешавар, за да ръководи лично операцията по освобождаването на заложниците. "Всички те са мои деца! Това е моя лична загуба", каза премиерът пред медиите, тръгвайки от Исламабад. "Учебните заведения в Пакистан са в режим "извънредно положение" със засилена охрана и мерки за сигурност след случилото се в Пешавар. Опасяваме се, че терористите няма да спрат дотук, възможно е да последват нови терористични нападения към нашите деца", заяви представител на Министерството на вътрешните работи на ислямската република, цитиран от ТАСС. Атакуваното училище е на военните и се намира до военна база, но в него се обучават и много деца на цивилни граждани. Поредно посегателство от страна на фанатизирани екстремисти към деца, като този път случилото се надмината скалата на зверствата. Отговорността за нападението е поело екстремисткото движение "Техрик и Талибан Пакистан", чийто говорител Мохамед Хорасани заяви, че това е "просто репетиция" към следващите атаки. Всички екстремисти, които нападнаха пакистанското училище в Пешавар, са убити, обяви часове по-късно представител на правоохранителните органи.

15-годишният Шарух Хан, ранен в двата крака, но оцелял, след като се скрил под скамейка, разказа пред Ройтерс: Един от моите учители плачеше, бе прострелян в ръката и плачеше от болка. "Един от терористите се приближи до него и стреля в него, докато вече не издаваше никакъв звук", допълва тийнейджърът.

България остро осъжда

България остро осъжда бруталната терористична атака срещу училище в Пешавар, Пакистан, при която загинаха над 100 души, повечето от които невинни деца, заяви говорителят на Външно, Бетина Жотева. Съпричастни сме със скръбта на семействата и близките на жертвите, посочи тя. "Потвърждаваме категоричната си подкрепа за усилията на международната общност за изкореняване на всички форми на тероризъм и оставаме ангажирани със задълбочаването на диалога ЕС-Пакистан по въпросите на борбата с тероризма", каза още Жотева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай