Сирия е предала само 11% от химическия си арсенал

Сирия е предала само 11% от химическия си арсенал | StandartNews.com

София. "До 5-ти февруари Сирия трябваше да се раздели с всички останали химикали от военната си програма,но към днешна дата Сирия е предала едва 11% от целия си химически арсенал", заяви говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия Майкъл Лухан пред БНР.

"До края на ноември миналата година сирийското правителство беше доста стриктно в спазването на сроковете за унищожаване на химическото оръжие. Проверихме цялата документация и списъци на сирийската програма за химически оръжия, а после проследихме унищожаването на техните лаборатории и оборудване на химически смеси и зареждане на муниции. След това обаче започнаха многократни отлагания на съществената част по преместването на химическите оръжия и изнасянето им от територията на страната. До 31-и декември Сирия трябваше да предаде висчки приоритетни химикали. Около 700 тона химикали с нервнопаралитични субстанции и малко количество горчичен газ. Този срок не беше спазен."

Лухан обяви, че Организацията за забрана на химическите оръжия е получила нов график от сирийските власти, които се обсъжда от изпълнителния съвет.

По думите му ще са необходими между 60 и 90 дни за унищожаване на всичко. "Тази разлика от 30 дни идва от възможността за лоши атмосферни условия и морско вълнение, тъй като лабораториите могат да работят само в спокойни води. Към момента изглежда, че операцията по унищожаването ще се извърши в международни води."

Лухан посочи, че Организацията за забрана на химическите оръжия е уверена в системата за сигурност, която е организирана за превозването на арсеналите. "Товарните кораби са охранявани от международна флотилия от бойни кораби от Русия, Китай, Норвегия и Дания. Може да се каже, че охраната на този конвой е дори прекалено затегната. Не мисля, че може да има някакво притеснение за сигурността в това отношение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай