Обама: Путин не различава ИД от сирийската опозиция

Обама: Путин не различава ИД от сирийската опозиция | StandartNews.com

Едроган ще настоява по телефона Москва да спре операцията

Руският президент Владимир Путин "не прави разлика между групировката "Ислямска държава" и умерената сунитска опозиция". Това заяви в събота американският президент Барак Обама, цитиран от Франс прес. По думите му "от руска гледна точка всички те са терористи, а това е гарантирана катастрофа - въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни". "Ще продължим да поддържаме контакти, но няма да можем да водим преговори без признание, че трябва да има смяна на правителството в Сирия.

Проблемът тук е Асад и насилието, което упражнява над сирийския народ. Това трябва да престане. И за да престане, ние сме готови да работим с всички заинтересовани страни, но не сме готови да съдействаме на една руска кампания, която просто се опитва да унищожи всеки отвратен от Асад", заяви още Обама. Американският президент отбеляза, че е възможно заедно с Москва да бъде намерено политическо решение на сирийския конфликт, но за целта Русия трябва да признае, че президентът Асад трябва да напусне властта.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев защити операцията в Сирия с думите, че тя защитава руските граждани от тероризма.

Турският президент Реджеп Ердоган пък увери, че ще проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който ще настоява за преустановяване на военната кампания на Москва в Сирия. "Русия обяви, че ще нанася удари срещу "Ислямска държава", а всъщност нанася удари срещу умерената опозиция в Сирия, за да укрепи режима на Башар Асад. Загинаха цивилни. Намирам това поведение на Русия за многозначително", заяви турският държавен глава в интервю за тв канала "Ал Джазира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай