Ново напрежение в Израел

Ново напрежение в Израел | StandartNews.com

Ново напрежение между Израел и палестинците избухна след затварянето на Храмовия хълм в Йерусалим - най-свещеното място за евреите и третото най-свещено за мюсюлманите, съобщи Би Би Си. Причина за това станаха разногласия за достъпа до комплекса.

Досега комплексът, в който се намират джамията Ал-Акса и Стената на плача, бе разделен между двете страни. Достъпът се контролираше от Израел, но в джамията и някои други части на комплекса не бяха допускани евреи и бяха под контрола на мюсюлманите. Напрежението избухна, след като еврейският активист Йехуда Глик, борещ се за достъп на евреите до комплекса, бе ранен при стрелба. По-късно израелската полиция застреля палестинец, заподозрян за стрелбата. Комплексът бе затворен за посещения от израелските власти, което предизвика бунт в палестинските редици.

Палестинският президент Махмуд Абас определи затварянето като "опасен акт" и заяви, че то е равносилно на обявяване на война на палестинския народ. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова за сдържаност и обвини Абас за ескалацията на напрежението.

Междувременно Швеция обяви, че признава Палестина като независима държава. Израелският външен министър Авигдор Либерман определи решението като "възмутително".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай