Мир в Сирия до дни, Асад не знае (ОБЗОР)

Мир в Сирия до дни, Асад не знае (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът на страната се закани да си я върне цялата

Мирен план за Сирия, но само на хартия, договориха световни лидери на среща на Международната група за подкрепа за Сирия в Мюнхен вчера. Първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров постигнаха компромис във вижданията си за излизане от кризата в страната, но очертаният план все още изглежда нереалистичен. Оказа се, че нито сирийската власт начело с президента Башар Асад, нито опозицията са се съгласили с изготвения мирен план.

Планът, договорен в Мюнхен, предвижда спиране на огъня в Сирия до седмица, осигуряване на достъп за хуманитарна помощ за обсадени градове и възобновяване на мирните преговори в Женева, обяви американският държавен секретар Джон Кери. От своя страна руският му колега Сергей Лавров посочи, че спирането на огъня няма да важи за борбата с терористичните групировки "Ислямска държава" и "Фронт ан Нусра". Планът е бил договорен между двамата дипломати и представители на още над 10 страни, включително Иран и Саудитска Арабия.

Изпълнението на плана обаче вчера изглеждаше под въпрос. Часове след обявяването на сделката бе публикувано интервю на сирийския президент Башар Асад, в което той не изразява никаква готовност за прекратяване на войната с опозиционерите. В интервюто, дадено в четвъртък, Асад се заканва "да превземе цяла Сирия". По думите на президента дипломатическите усилия за решаването на конфликта трябва да продължат, но това не означава спиране на военните действия.

"Все пак, воденето на преговори не означава спиране на войната с тероризма. Сирия има нужда и от двете, те са взаимосвързани", посочва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай