Израел обяви петчасово примирие

Израел обяви петчасово примирие | StandartNews.com

Израел обяви петчасово едностранно примирие при военната си операция в сектора Газа от хуманитарни съображения, предаде Ройтерс. Тел Авив прие предложението на ООН за прекратяване на огъня днес между 10:00 и 15:00 часа, за да могат да се достави на палестинците храна и лекарства или те да се оттеглят на безопасно разстояние и с надеждата, че „Хамас" няма да обстрелва страната.

Политически лидери смятат, че това е изпит и за двете страни. През последните 24 часа от ивицата Газа са изстреляни над 100 ракети, като поне 70 от тях са паднали на територията на Израел, останалите са захванати от „Защитен купол". 

Министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху каза по повод продължаващия терор от страна на Хамас: "Отказът на Хамас да прекрати огъня, предоставя на Израел пълното право да разшири отбранителната операция и да предпазим нашия народ. Разликата между нас е много проста. Ние разработваме отбранителни системи срещу ракети, за да предпазим нашите цивилни граждани, а те използват техните цивилни граждани, за да предпазват ракетите си. Това е цялата разлика".

Американският държавен секретар Джон Кери осъди остро действията на Хамас, а масираните атаки на терористичните организации в Газа, от днешния ден, в който огънят трябваше да бъде прекратен и от двете страни, той определи като "нагли".

От „Хамас" стоят зад позицията си, че няма да прекратят огъня, докато исканията им не бъдат изпълнени от страна на Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай