"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Тунис (ОБЗОР)

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Тунис (ОБЗОР) | StandartNews.com

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорността за нападението в музея "Бардо" в Тунис с аудиозапис, разпространен в интернет. Групировката възхвалява двамата нападатели, които нарича "рицари на Ислямска държава, въоръжени с картечници и бомби". В аудиозаписа ИД твърди, че атаката е извършена от "двама рицари на халифата" на име Абу Закария ат Туниси и Абу Анас ат Туниси. Самият атентат е наречен "благословено нахлуване в едно от свърталищата на неверниците и порока в мюсюлмански Тунис", съобщи АП. Джихадистите поясняват, че двамата ислямисти са били въоръжени с автомати и бомби и са успели да обсадят група от представители на "страните кръстоносци".

"Нашите бойци успяха да всеят ужас в сърцето на неверниците. Онова, което видяхте, е само началото. Няма да се радвате нито на сигурност, нито на мир", се казва още в записа. "Гответе се за радостни новини за начина, по който ще ви навредим, неверници. Онова, което видяхте, е само първата капка на дъжда". Записът бе качен в ислямистки форум и прихванат от американския център СИТЕ, който наблюдава джихадистките интернет сайтове.

При клането туристи се мазали с кръв, за да оцелеят

Властите хвърлиха армията в големите градове ден след атаката в музея "Бардо"

За да оцелеят в кървавата атака в музея "Бардо" в Тунис, туристи се престорили на мъртви, мажейки се с кръвта на убити, писа "Дейли мейл".

Ден след клането, при което двама нападатели избиха 18 чужденци и трима тунизийци, страната все още не се бе отърсила от шока. Властите пък решиха да разположат по улиците на големите градове в страната военни подразделения, за да засилят сигурността. Решението бе взето след заседание на президента с командващите въоръжените сили. Сред жертвите има граждани на Австралия, Испания, Италия, Колумбия, Полша, Тунис, Франция и Япония. Над 40 души бяха ранени, като състоянието на някои от тях се оценяваше като критично.

Атаката в музея, който се намира точно до тунизийския парламент, започна, когато двама младежи, въоръжени с автомати и бомби, откриха огън по слизащите от автобусите си чужди туристи. След това ги подгонили към музея, където два часа държаха заложници. Накрая тунизийските сили за сигурност щурмуваха сградата, убиха нападателите и освободиха задържаните.

Оцеляла от атаката, представила се само като Мерилин, разказа пред Франс Инфо, че в отчаян опит да се престори на умряла, за да избегне изстрелите на нападателите, се е мазала с кръвта на вече убити туристи. Пред очите й групата, с която се движела, била обстрелвана и един човек бил прострелян в главата. Ужасени, че терористите ще се завърнат, Мерилин и останалите туристи започнали да мажат телата си с кръвта на убитите.

Други оцелели от клането пък разказаха, че нападателите стреляли по всичко, което се движи. По думите им хора гледали как пред очите им избиват техните близки. Такъв бил случаят на колумбиец, който видял как куршумите покосяват жена му и детето му. Японка пък останала да лежи на земята заедно с тежко ранената си дъщеря. Двама испански туристи бяха намерени живи и здрави, след като цяла нощ се крили в музея. Жената била бременна в четвъртия месец. В атаката са загинали двама испанци - семейна двойка, която празнувала 50-годишнина от сватбата си и за първи път пътувала извън Испания. Сред оцелелите е и кметът на малкия испански град Валмол Хосеп Кусидо, който бил на круиз със съпругата си, за да отпразнуват 42 години от сватбата си. Той се скрил на един балкон. Най-лошото идва, когато Кусидо губи жена си от поглед. "Грабна я една тунизийка и я заведе в мазето на музея. Съпругът й ми каза да не се притеснявам. Аз не го познавах, не го бях виждал на кораба." Двамата мъже прекарали три дълги и мъчителни часа, без да знаят съдбите на съпругите си. Всеки бил заложник на терористите и се намирал на различен етаж в музея. Хосеп се среща с жена си след края на терористичната атака.

Президентът обяви война на тероризма

Президентът на Тунис Беджи Есебси обеща безмилостна война срещу тероризма след нападението в музея "Бардо".

"Искам тунизийският народ да разбере, че сме във война срещу тероризма и че това диво малцинство не ни плаши. Ще се борим срещу тях до последния си дъх", каза държавният глава в телевизионно изявление. "Това е огромна трагедия за Тунис. Страната трябва да застане твърдо срещу тези екстремисти и да ги унищожи", добави той. "Това е критичен момент в нашата история и определящ момент за бъдещето на Тунис", заяви пък премиерът Хабиб Есид.

Есебси не изключва двамата нападатели, които бяха убити при освобождаването на заложниците в музея, да са имали съучастници. "Има вероятност, макар още да не сме напълно сигурни, че на терористите са помагали двама-трима души", каза президентът. "В момента провеждаме мащабна операция, чиято цел е да установим самоличността на тези двама-трима терористи", добави държавният глава на Тунис.

700 млн. загуба за туризма

Компании и туроператори отменят круизи и почивки в страната

Загуби от над 700 млн. долара ще бъдат нанесени върху туристическата индустрия на Тунис след кървавото нападение в музея "Бардо", заяви тунизийският министър на финансите и икономиката Салим Шакир, цитиран от радио "Мозаик". Щети ще бъдат нанесени както на туризма, така и на традиционните местни занаяти. Министърът добави, че за момента не може да бъде намерено решение на тези проблеми. Туризмът в Тунис осигурява прехраната на една десета от населението, като над 400 хил. работници са наети и отрасълът отчита 7% от БВП на страната. Националната агенция по туризма в Тунис е категорична, че атаката ще има отрицателен ефект върху много икономически сектори, сред които търговия, транспорт, комуникации, селско стопанство и строителство. Международната организация по туризъм към ООН заяви в свое изявление, че туризмът е от жизненоважно значение за икономиката на страната и че тя ще направи всичко възможно за да я подкрепи.

Междувременно двете италиански круизни компании "МSC" и "Коста", на които част от пътниците бяха убити или ранени при нападението, обявиха, че прекъсват акостирането на корабите си в тунизийската столица. "MSC" съобщи, че 12 от пътниците на кораба са загинали, 13 са ранени, а 6 все още се издирват. От своя страна "Коста" заяви, че 3 от туристите й са сред жертвите, 8 са ранени и двама се смятат за изчезнали. И двата кораба напуснаха Тунис, като единият се отправи към Палма де Майорка, а другият към Барселона. Круизните компании са променили и маршрутите на другите си кораби, като "MSC" обяви, че туристическите групи ще се отправят към Малта, Палма де Майорка или Каляри в Сардиния. След трагичния инцидент два германски туроператора също обявиха, че временно спират пътуванията си до морските курорти в Тунис. Accor, най-голямата хотелиерска група в Европа, съобщи, че е засилена охраната на два от обектите й в северноафриканската страна.

Точно ден преди атаката министърката на туризма Селма Елуми Рекик пък увери, че Тунис е напълно безопасен за посетителите и отрече слуховете за тероризъм в страната. Тя добави, че границите на държавата са абсолютно "непробиваеми", а видеоклиповете, заплашващи националната сигурност, са неверни.

Арестуваха девет заподозрени

Двамата нападатели са тунизийски младежи

Вчера в Тунис бяха задържани девет души във връзка с нападението в музея "Бардо". За четирима от тях се предполага, че са били пряко свързани с терористичната операция, а петима са заподозрени, че са имали връзки с "терористичната клетка", предприела атаката. Министърът на вътрешните работи Нажем Гарсали каза, че нападателите са били добре въоръжени, носели са т.нар. пояси на самоубийци. Освен това те били облечени в изключително скъпи дрехи и обути с маратонки "Найки".

Премиерът Хабиб Есид заяви, че двамата атентатори са идентифицирани като Ясин Абиди и Хатем Хашнауи. Единият е роден през 1980 г., а другият - през 1994 г. Абиди бил известен на полицията. Говорител на вътрешното министерство посочи, че вероятно двамата нападатели са тунизийци. Сайтът "Тунизи телеграф" съобщи, че те са били обучавани в специален лагер за бойци, намиращ се в Либия, недалеч от град Дерна, и се върнали от Либия преди два месеца. Местни медии твърдят, че атаката е извършена от групировката "Окба ибн Нафа", свързана с "Ал Кайда" в ислямския Магреб. От края на 2012 г. тунизийската армия провежда операция срещу "Окба ибн Нафа". От края на 2012 г. военните в Тунис осъществяват операция срещу "Окба ибн Нафаа" недалеч от границата с Алжир. Премиерът Хабиб Есид обаче заяви пред френското радио Ер Те Ел, че "за момента не може да се каже дали двамата нападатели членуват в една или друга терористична организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай