Ирина Бокова предупреди за "културното прочистване" на ИД

Ирина Бокова предупреди за "културното прочистване" на ИД | StandartNews.com

Ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за кампания срещу "културното прочистване" на джихадистите от "Ислямска държава".

В интервю за Guardian тя заяви, че организацията е близо до финализиране на сателитна сделка, с която да се подобри наблюдението върху античните градове в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, изправени пред мародерствата на групировки като "Ислямска държава".

Снимките от сателитите са с достатъчно голяма резолюция, за да се види ясно нелегалната дейност на екстремистите в районите около античните градове.

"Екстремистите не разрушават наследство като косвени щети, те систематично насочват ударите си към сърцевината на обществата", заяви Ирина Бокова по време на реч в Чатъм хаус в Лондон, цитирана от БГНЕС.

"С тази стратегия се стреми да се унищожат идентичности чрез елиминиране на наследства и културни следи", каза още тя.

Няколко археологически обекти са били нападнати от ИД в Ирак и Сирия, а последните им завладени места, включително руините на древния град Палмира в Сирия, предизвикаха безпокойството на света. През април групата пусна видеоклип, в който бунтовници с помощта на пушки и чукове унищожават артефакти в Хатра. По-рано бунтовниците нахлуха в древния асирийски град на Ирак Нимруд и унищожиха десетки експонати от музея в Мосул.

"Мисля, че нарастващото осъзнаване, че твърдата сила няма да е достатъчна, за да победим насилието и екстремизма, набира скорост. Нуждаем се и от мека сила", добави Бокова.

"Културата трябва да бъде част от нашия отговор на насилието и екстремизма", допълни още ръководителят на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай