Ирак започна битка за Мосул (ОБЗОР)

Ирак започна битка за Мосул (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сухопътна операция по освобождаването на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" поде Ирак. Началото даде премиерът и главнокомандващ въоръжените сили на страната Хайдар ал Абади, съобщи Франс Прес. ИД смята Мосул за своя столица в Ирак. Градът бе оставен в ръцете на джихадистите от правителствените сили практически без бой на 10 юни 2014 г.

Тв каналът "Ас Сумария" съобщи, че числеността на сухопътните части, задействани в операцията, надвишава 80 000 войници. Иракската армия се подкрепя от антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдските формирования пешмерга, шиитските милиции "Ал Хашд аш Шааби", въоръжени отряди на сунитски племена. По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия. В Мосул живеят около 1,3 млн. души. Те са държани като заложници от над 6000 бойци на ИД.
САЩ и останалите страни от международната коалиция са готови да подкрепят Ирак в трудната битка за Мосул, се казва в изявление на министъра на отбраната Аштън Картър, съобщи Ройтерс. "Това е решителен момент в кампанията за нанасяне на траен удар по ИД", добави Картър. "Убедени сме, че иракските ни партньори ще надвият нашия общ враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на ИД", каза още той.

Според тв канала "Скай Нюз-Арабия" иракските сили са ликвидирали при операцията един от лидерите на ИД. Това е Ахмед Хатаб, шеф на силите за вътрешна безопасност на групировката. Той бил убит в южните части на Мосул. Началникът на т. нар. ислямска полиция в града пък започнал метеж срещу лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади, съобщи тв каналът "Ас Сумария", позовавайки се на свои източници. Ръководителят на преврата, известен с прозвището Абу Усман, е родом от Мосул. По-рано днес негови отряди атакували 4 обекта на ислямистите. Самият Ал Багдади пък призовал верните му сили да окажат отпор на метежниците и да унищожат Усман. Съобщава се също, че по време на сраженията от високоговорител на автомобил било съобщено, че Ал Багдади напуснал града, а съпругата му била арестувана. Според бунтовници "управлението на Ал Багдади в Мосул е приключило".

В същото време зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ Стивън О'Брайън заяви, че организацията е изключително притеснена за сигурността на населението на Мосул след започването на офанзивата. "Семействата са изложени на огромна опасност да попаднат между два огъня или да станат мишени на снайперисти, както и да бъдат използвани като живи щитове", подчерта той. О'Брайън предупреди, че при развитие на най-лошия сценарий до 1,3 милиона цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си. ООН е готова да предостави убежище на 60 000 души в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на строеж са нови лагери, разчетени за 250 000. Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 000 семейства, съобщи О'Брайън. В пунктовете за раздаване на помощи освен това са подготвени 240 т медикаменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай