Германия праща командоси срещу джихадистите

Германия праща командоси срещу джихадистите | StandartNews.com

Берлин/Багдад. Германия ще изпрати парашутисти и бойна техника в Ирак, които да помагат на кюрдите в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", съобщава АП.

Берлин смята да командирова поне 40 военни парашутисти, които ще обучават кюрдските бойци да използват германските оръжия. Също така към Ирак ще бъдат доставени и щурмови карабини, противотанкови средства и бронетехника.

По-рано обаче Германия отказа да участва във въздушните удари срещу "Ислямска държава", започнати от САЩ. Готовност да се присъедини към операцията обаче заяви Франция. По време на посещението си в Багдад френският президент Франсоа Оланд каза, че Франция е доставила на Ирак четири пратки с оръжие и 60 тона хуманитарна помощ.
Междувременно САЩ официално обявиха война на "Ислямска държава". Досега американските лидери избягваха употребата точно на тази дума. В петък вечер обаче и Белият дом, и Пентагонът излязоха със сходни съобщения, използващи думата "война".

"САЩ са във война с ИД по същия начин, по който бяхме във война с "Ал Кайда" и съюзниците по света", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. "Ние сме във война с ИД, както продължаваме да сме във война с "Ал Кайда" и съюзниците й", заяви също говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай