Бунтовници приземиха хеликоптер с БГ екипаж в Судан

Бунтовници приземиха хеликоптер с БГ екипаж в Судан | StandartNews.com

Хартум. Хеликоптер с български екипаж бе принуден да се приземи на територията на Нубийските планини. Машината е била заплашена от зенитните части на суданските бунтовници, които имат контрол върху местността, информира местно радио.

Бунтовниците са съобщили, че ще освободят екипажа, допълва бТВ.

Имената на шестимата българи на борда не се посочват. Хеликоптерът изпълнявал полет по договор със Световната програма по прехранването към ООН. Българските граждани не са пострадали и са в безопасност.

Новината бе потвърдена и от родното Министерство на въшните работи: 

На 26.01.2015 г. хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People's Liberation Movement-North" (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре".

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай