Женска ръка поема Букурещ

Женска ръка поема Букурещ | StandartNews.com

Габриела Фиря ще е един от малкото кметове с чисти досиета в Румъния

Бившата журналистка вече обеща безплатен транспорт

Социалдемократите в Румъния спечелиха местните избори в страната и техният кандидат Габриела Фиря стана първата жена кмет на столицата Букурещ. 43-годишната бивша журналистка спечели 43,56% от вота на гражданите миналата неделя. В момента столицата се управлява от временен кмет, тъй като срещу предишния градоначалник Сорин Опреску е образувано наказателно производство за корупция. Вотът бе и първият тест за политическия елит в страната, след като в края на октомври м.г. фатален пожар в нощен клуб в Букурещ отне живота на 64 души, шокира страната и беше последван от падането на правителството на социалдемократа Виктор Понта.

В последната година Румъния бе разтърсена от множество корупционни скандали, а немалко политици се оказаха със съдебни дела, други дори влязоха зад решетките. В страната започна сериозна борба с корупцията, а антикорупционната агенция отвори безпрецедентните 1250 дела, включително и срещу бившия премиер и петима бивши министри. Повече от 100 кметове, зам.-кметове, съветници на президента и вицепрезидента също са разследвани за измами. Това бе и причината новоизбраната Габриела Фиря да остане на заден план след обявяването на резултатите. Много по-голямо медийно внимание получиха сериозният брой кандидати на изборите, които са с тъмно минало. Най-скандално бе преизбирането на кмета на град Бая Маре с цели 70% от гласовете, докато той се намира временно в ареста по обвинения в корупция.

Габриела Фиря няма отворени съдебни дела, но това сякаш не направи по-добро впечатление на румънците. Първата жена кмет на Букурещ е на 43 г. и освен бивш журналист е и сенатор от Социалдемократическата партия. Изразявайки благодарността си към гласувалите за нея, тя посочи, че ще бъде "кмет на всички жители на столицата", независимо дали са я подкрепили или не.

Фиря е родена в град Бакъу в североизточната част на Румъния. Тя е работила в радио, телевизия и в печатните медии, включително е била и водещ на новините. Тя е била и част от медийния тръст, основан от магната Дан Войкулеску, който в момента излежава 10-годишна присъда за незаконна приватизация на държавно дружество. През 2012 г. Фиря бе избрана за член на румънския Сенат и за член на Комисията по култура.

Бившата журналистка се омъжва през 1993 г. за първия си съпруг, с който имат един син, починал през 2010 г. До днес Фиря запазва фамилията на първия си мъж, но понастоящем е жена на Флорентин Панделе, кмет на град Волунтари, в близост до Букурещ. Панделе се пребори тази година за нов мандат като независим кандидат. Той напусна Партията на социалдемократите, като заяви, че не иска да навреди на политическата кампания на съпругата си. Ръководителят на партията Ливиу Драгня пък коментира избирането на Габриела Фиря и заяви, че тя е "човек пълен с амбиция и кураж".
От едно от първите неща, които заяви новият кмет на Букурещ, бе, че иска да направи градския транспорт в румънската столица безплатен. В статия на вестник "Зиарул финанчиар" със заглавие "Първото решение, което Габриела Фиря иска да вземе като кмет: безплатен транспорт за жителите на Букурещ", се цитира откъс от нейно телевизионно интервю. "Разговарях с експерти, разгледахме възможностите и реших, че това може да се въведе. Това ще работи само за транспорта на пътищата, но не и за метрото, което спада към Министерството на транспорта. Това е икономически план, който в скоро време може да бъде приложен", заявява Фиря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай