Юнкер поиска обща армия на ЕС

Юнкер поиска обща армия на ЕС | StandartNews.com

Така ще има обща политика за сигурност и противостоене на Русия, смята шефът на ЕК

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер призова за създаване на общоевропейска армия, която да помогне за провеждането на обща външна политика и политика по сигурността и да противостои на Русия, съобщи германският седмичник "Велт ам Зонтаг". Според него по този начин ЕС ще може да реагира на заплахи към страните членки на съюза и към съседните държави. По този начин и Русия ще получи сигнал, че "сериозно се отнасяме към отстояването на ценностите на Европейския съюз".

Изданието допълва, че подкрепа за подобна идея изказва председателят на германската парламентарна комисия по външни работи Норберт Рьотген. Той посочва, че европейските държави изразходват големи средства за поддържане на национални армии и въпреки това военните им възможности остават недостатъчни. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви преди време, че не е изключено в бъдеще държавите да се откажат от част от националния си суверенитет, свързан с отбраната, в полза на Брюксел да бъде предадена част от националния суверенитет. Според нея общоевропейски военни сили ще подсилят сигурността в светлината на кризи, подобни на украинската.

"Велт ам Зонтаг" посочва, че създаването на подобна общоевропейска армия се препоръчва и от група експерти, предвождана от бившия генерален секретар на НАТО и бивш ръководител на дипломацията на ЕС Хавиер Солана. В техен доклад се препоръчва създаването на "политически и военни средства за провеждане на самостоятелни операции за интервенция извън границите на Европа" и създаване на военна централа на ЕС в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай