Юнкер окуражи Сърбия и Черна гора: До 2025 г. може да влезете в ЕС

Юнкер окуражи Сърбия и Черна гора: До 2025 г. може да влезете в ЕС | StandartNews.com

Сърбия и Черна гора може би ще могат да се присъединят към Европейския съюз до 2025 година, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязвайки, че "индикативната дата" има за цел да окуражи страните към присъединяване, предаде ДПА.

Юнкер говори пред Европейския парламент само часове преди Европейската комисия да оповести новата си стратегия за Западните Балкани с оглед на интегрирането на шест страни от региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания.

От тези страни ЕС смята Сърбия и Черна гора за най-напреднали в присъединяването и новата стратегия се очаква да постави пред тях 2025 г. като дата за присъединяване, ако изпълнят всички критерии. Всички са все още далеч от изпълнение на критериите, заяви Юнкер. Но ние трябва да протегнем ръце към нашите партньори в Западните Балкани, ние трябва да им помогнем да поемат по този труден път, каза той.

Юнкер също предупреди, че страните кандидатки трябва да решат своите гранични конфликти преди да могат да се присъединят към ЕС. Блокът все още има работа с граничния спор между членките Словения и Хърватия.
Това няма да се случи втори път. Не с мен, заяви Юнкер. Тези проблеми трябва да бъдат решени преди присъединяването или няма да има бъдещи присъединявания, каза Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай