ВСС отговаря на Брюксел с екшън план

ВСС отговаря на Брюксел с екшън план | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет прие екшън план в отговор на критиките от страна на Брюксел. Кадровиците гласуваха единодушно "за" мерките, които да залегнат в проекта за План за действие за изпълнението на препоръките от Доклада на комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 27.01.2016г. В тях са включени и предложения, направени от членове на Гражданския съвет към ВСС.

Кадровиците поемат ангажимент да правят мониторинг и да усъвършенстват системата за случайно разпределение на делата. Също така ще се заемат с подобряването на качествата на стандартите за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. Предвижда се изграждането на нова Методика за атестирането на магистрати и изграждане на капацитет за прилагането и уеднаквяването й. Също така кадровиците ще се заемат с решаването на системните проблеми в Софийския градски съд, на базата на доклада от извършената проверка в институцията. Заради сериозните критиките от ЕК, ВСС ще направи и анализ на дисциплинарната практика. Също така се предвижда оптимизиране на щатната численост. Кадровиците обещават до декември да е създаден модел за оптимизиране на съдебната карта на районните съдилища и прокуратури.

До края на годината трябва да бъде въведен и Единният електронен портал на съдебната власт. Също така ще се наблюдава продължителността на наказателния процес, за да се анализират проблемите и да се видят възможностите за повишаване на ефективността. До края на годината е предвидено да се приеме пътна карта за решаване на неотложните проблеми на съдебните експертизи във всички области на правораздаването. Обещава се и изготвянето на Закон за вещите лица, преводачите и тълковниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай