US военни спряха касапница във влак

US военни спряха касапница във влак | StandartNews.com

Обезвредиха мароканец с "Калашников" край френски град

Въоръжен мъж откри огън във високоскоростен влак на компанията "Талис", пътуващ от Амстердам за Париж, преди да бъде разоръжен от трима американски граждани. Инцидентът стана край град Арас, Северна Франция, малко след 16 часа местно време в петък.

При атаката бяха тежко ранени двама от американците, а трети е пострадал по-леко, като поне един от тримата е с огнестрелни рани. За щастие на пътниците във влака са пътували и двамата американски военни Спенсър Стоу, член на ВВС, и Алек Скарлатос от Националната гвардия, които са успели да реагират навреме, преди нападателят да започне да стреля. За неутрализирането на терориста е помогнал и Антъни Садлър, сътрудник на щатския университет Сакраменто, който е приятел от детството на двамата военни.

"Видяхме въоръжен мъж с автомат да влиза във вагона. И докато той зареждаше да стреля, Алек извика "Спенсър, давай". Спенсър се затича по пътеката между креслата и осъществи първия контакт, повали нападателя. Алек изтръгна оръжието му, а той извади макетен нож и го поряза няколко пъти, после тримата заедно го бихме, докато загуби съзнание", разказа Садлър. По-късно стана ясно, че известният френски актьор Жан-Юг Англад също е пострадал при инцидента, но животът му не е в опасност.

Американският президент Барак Обама поздрави тримата спасители за героизма, който са проявили, като заяви, че вероятно те са предотвратили много по-голяма трагедия. Френският му колега Франсоа Оланд също изрази благодарността си към тримата американски граждани и заяви, че ще се срещне с тях в Елисейския дворец в близките дни, "за да изрази благодарността на Франция".

Националната железопътна компания (SNCF) съобщи, че мъжът е притежавал хладно и огнестрелно оръжие, а според информация от Би Би Си той е носел автомат "Калашников", автоматичен пистолет и муниции. До момента от полицията е заявено, че нападателят им е познат и идентифициран като 26-годишен мароканец. Мотивите за стрелбата остават неизвестни, макар френската прокуратура да съобщи, че разследването се води от антитерористични следователи. На пресконференция френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че се смята, че нападателят има радикални ислямистки убеждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай