Убеждават Доналд Туск за шеф на Европейския съвет

Убеждават Доналд Туск за шеф на Европейския съвет | StandartNews.com

Полша може да подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1

Лидерите на ЕС убеждават полския премиер Доналд Туск да стане председател на Европейския съвет, а той разглежда предложението много сериозно. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позовава на говорителя на полското правителство Малгожата Кидава-Блонска. "Премиерът разглежда това предложение много сериозно, анализирайки последиците за Полша, за нейната сигурност, по-конкретно в светлината на украинската криза", добави говорителката.

Въртележката по върховете на ЕС започва да се върти все по-бързо ден преди срещата на върха, която трябва да избере приемници на Херман ван Ромпой и Катрин Аштън. Туск се очертава като фаворит за мястото на Ромпой. Неговото избиране ще означава оттегляне на полския външен министър Радослав Шикорски, който е официален претендент за позицията на Аштън. При взимането на решението Туск ще трябва да калкулира и вътрешните политически проблеми пред Полша. На този фон полското издание на "Юроактив" пише, че Полша би подкрепила кандидатурата на българката Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика на ЕС, защото е против италианката Федерика Могерини.

В четвъртък Шикорски каза, че вероятно няма да играе за европейската позиция, но очаква добри новини за Полша. Това потвърди информацията, че лидери на ЕС преговарят с Туск. Ройтерс отбелязва, че най-вероятно полският премиер ще приеме важната позиция, което ще означава признание не само за страната му, но и за тези от Източна Европа, чиито представители до момента не са заемали толкова висок пост.

Евентуално оттегляне на Туск от премиерския пост ще създаде тревоги за партията му "Гражданска платформа". Според депутат от формацията заминаването на премиера в Брюксел ще бъде сериозно предизвикателство за полската политическа сцена и може да застраши изборната победа на партията през 2015 г. "Ситуацията в партията очевидно ще зависи от това кого ще посочи Туск като свой приемник. Ако това е компромисна личност, която ще може да сплоти различните партийни крила, това ще намали напрежението в партията", каза и друг депутат. В сряда премиерът, който е защитник на свободната търговия и има либерални възгледи за икономиката, обяви програма за повече социални придобивки за поляците.

Правителството на Туск оцеля при вот на недоверие, предизвикан от изтекли записи на негови министри. Избирането на нов лидер на "Гражданска платформа" обаче може да доведе до нови сътресения в партията.

Полша предложи Шикорски за дипломат номер едно на ЕС, но в действителност Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, пише полското издание на европейския сайт "Юроактив". Постът всъщност не интересува Полша, макар че тя издигна официално кандидат за мястото на Аштън. В страната номинацията на Шикорски е смятана до голяма степен за политическа маневра. Освен това компетенциите на върховния европейски представител за външната политика остават ограничени. Страните членки се показаха много сдържани по въпроса за прехвърляне на Брюксел на каквито и да е отговорности в областта на външната политика, пише изданието. Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на Георгиева, след като полските власти вече изразиха безпокойството си от кандидатурата на Могерини, пише "Юроактив". Полша възприема външния министър на Италия като прекалено благосклонно настроена към Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай