Турция вдигна изтребители заради руски боен самолет (ОБЗОР)

Сергей Лавров

Турция вдигна изтребители заради руски боен самолет (ОБЗОР) | StandartNews.com

За Москва инцидентът е "навигационна грешка"

Руски военен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота, заради което Анкара е вдигнала два изтребителя Ф-16, предаде Би Би Си. Инцидентът предизвика реакция от страна на Турция, НАТО и САЩ. Русия, която от миналата седмица нанася въздушни удари в Сирия, определи случилото се като "навигационна грешка". Твърди се, че руски СУ-30 навлязъл на неколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, но се върнал над Сирия след получено предупреждение. Москва информирала турския военен аташе за грешката. Турското външно министерство днес извика руския посланик в Анкара, за да протестира срещу нарушението. Турция призовала Русия да избягва повторение на подобно нарушение или ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи". Министърът на външните работи Феридун Синирлиоглу разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО.

"Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу.

Американският държавен секретар Джон Кери разкритикува нарушаването на турското въздушно пространство и заяви, че руските самолети е можело да бъдат свалени като ответна мярка. НАТО от своя страна призова Русия да прекрати обстрела на сирийската опозиция и на цивилни граждани, да насочи усилията си срещу "Ислямска държава", както и да представи незабавно обяснения за нарушавеното на турското въздушно пространство. Днес турската армия съобщи, че МИГ-29 осветявал с радар два турски Ф-16 в неделя в продължение на 5 мин и 40 сек. Междувременно Русия обяви, че за 24 часа е извършила удари срещу 9 обекта на "Ислямска държава" в Сирия. Разрушени са били команден пост на джихадистите в провинция Хама, както и складове за боеприпаси и комуникационен възел в провинция Хомс. Поразени са още бронирани автомобили в провинция Идлиб и команден пункт на ИД в провинция Латакия.

Пентагонът: Москва ескалира войната

Американският министър на отбраната Аштън Картър обвини Русия, че ескалира войната в Сирия, като атакува умерената опозиция в страната. В реч по време на посещение в Испания Картър сравни опитите на Москва да укрепи режима в Дамаск като това да "се вържеш към потъващ кораб". Шефът на Пентагона добави, че Русия има "губеща стратегия" в Сирия и утежнява положението в страната с въздушните си атаки, поставяйки пред допълнителен риск политическото разрешаване на конфликта и запазването на сирийската структура на бъдещо управление.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е предложила на САЩ военните на двете страни да установят в най-скоро време пряк контакт заради военната й операция в Сирия и е поискала разяснения за това какво представлява Свободната сирийска армия. "Говорят ни за Свободна сирийска армия, но къде е тя? Тя остава фантомна структура, за нея нищо не е известно. Готови сме да установим с нея контакт", уточни Лавров.

ИД разруши древна арка в Палмира

Терористите от "Ислямска държава" унищожиха Триумфалната арка в древния сирийски град Палмира, предаде АФП. Паметникът е от времето на древен Рим и се предполага, че е построен през II век. Смята се, че тя е издигната в чест на една от победите на императорската армия. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека заяви, че нейни източници на място са потвърдили унищожаването на арката. Директорът на агенцията по антиките към Министерството на културата в страната Мамун Абдул Карим също потвърди новината, като коментира, че ако Палмира остане под контрола на ИД, "древният град ще бъде обречен". Генералният директор ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди разрушаването на арката.

"Това ново разрушаване показва в каква степен екстремистите са ужасени от историята и културата, излага на показ истинското им лице: чист израз на омраза и невежество", подчертава Бокова.

Синоптичка: Сега е времето за удари

Синоптичката на канала "Россия 24" съобщи в прогнозата за времето докога ще трае операцията в Сирия и определи месец октомври като "благоприятен за военни полети". От кадрите се разбира, че до края на октомври руските самолети ще летят, след което времето се разваля и вероятно полетите ще намалеят и дори спрат. Синоптичката разяснява също, че температурата на въздуха е благоприятна и пояснява, че само над 35 градуса по Целзий може да има проблеми с военната техника. Прогнозата за времето завършва с информацията, че през ноември дните ще са облачни и ще има мъгли, което прави "военните операции по въздух доста по-трудни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай