"Сбербанк" ще обжалва пред ЕС санкциите срещу Русия

"Сбербанк" ще обжалва пред ЕС санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Москва. Най-голямата руска банка "Сбербанк" се е обърна към Съда на Европейския съюз с иск за отменяне на санкциите срещу банката, засягащи Русия, се казва се в съобщение на управителния й съвет.

"Банката няма да коментира иска до издаването на съдебното решение", казва се в съобщението.

"Тъй като делото подлежи на разглеждане от Съда на Европейския съюз, и в съответствие с обичайната практика за такъв вид въпроси, банката няма да коментира исковата си молба до момента на окончателно решаване на въпроса от съда", се отбелязва в съобщението.

На 1 август 2014 г. ЕС въведе секторни санкции срещу руския финансов сектор. Под ограниченията попаднаха пет руски банки - "Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк", "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк". Санкциите действат една година с възможност за преразглеждане през три месеца. Забранено е да се предоставя средно- и дългосрочно финансиране на тези банки.

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция Moody's заяви, че не изключва възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия или засилване на сегашните.

Междувременно на руския валутен пазар рублата продължава да поевтинява. Тази сутрин тя достигна нов исторически минимум спрямо европейската валута, която проби нивото от 53 рубли за едно евро. От началото на месеца руската Централна банка продаде над 16 милиарда долара, като по този начин успя единствено да предотврати по-рязкото обезценяване на рублата, което се дължи основно на текущите макроикономически и геополитически събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай