Съветът за сигурност на ООН с резолюция за падналия самолет

Съветът за сигурност на ООН с резолюция за падналия самолет  | StandartNews.com

Сепаратистите предадоха черните кутии

Донецк. Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюцията относно инцидента с малайзийския полет MH17, при който загинаха 298 души.

Проектът, предложен от Австралия, съдържа потвърждение, че самолетът е бил свален. Резолюцията призовава за провеждане на щателно и независимо разследване на катастрофата, предоставянето на пълен достъп до мястото, където е паднал самолетът на международните експерти, както и търсенето на отговорност на лицата, отговорни за катастрофата.

В същото време, проруските сепаратисти предадоха в Донецк на малайзийски представители двете черни кутии на сваления Боинг, паднал в зона, контролирана от тях в източната част на Украйна, информира BBC.

Отцепниците обявиха, че временно спиране на огъня в район с радиус 10 км. около мястото, където падна малайзийския полет MH17.

Спирането на огъня има за цел да улесни работата на международни експерти, които да разследват причините за трагичната катастрофа.

Два влака с тела на загинали са тръгнали от град Торез, Донецка област към Харков, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение на украинското министерство на регионалното развитие.

Посланикът на Русия в ООН Виталйи Чуркин заяви, че страната е готова да изпрати свои експерти, които да участват в разследването на обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет и да съдействат по всякакъв начин за организирането и провеждането на разследването. Чуркин заяви това по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай