Рецидивисти в униформи палят Втората световна

Рецидивисти в униформи палят Втората световна | StandartNews.com

В Лондон до последно се мъчат да умилостивят Хитлер
Войната започва на първи септември с нескопосана провокация

След подписването на пакта "Рибентроп-Молотов" Хитлeр нe губи вече и минута врeме. Още на същия 23 август 1939 г. вечерта той вика британския посланик в Берлин Хендерсън и му представя германските искания към Полша - осигуряване за Райха на сухопътен коридор между немския хинтерланд и Източна Прусия и връщане на град Данциг на Германия.

Неизчаквайки отговора от Лондон, Хитлер предявява нови претенции - този път към Великобритания: връщане на немските колонии, отнети по силата на Версайския договор. На 28 август 1939 г. Лондон дава положителен отговор на немските мераци към Полша. Хитлер се разколебава и той отменя заповед за настъпление в Полша. На следващия ден, 29 август, фюрерът заявява на Хендерсън, че е готов на преки преговори с Варшава, но само ако незабавно полски представител с най-широки пълномощия се яви в Берлин за окончателно уреждане на спорните въпроси между двете държави. На 31 август полският посланик в Германия Липски отива на среща с Рибентроп. Но от Варшава са му дадени изрични нареждания - да изслуша новите немски искания, без да ги обсъжда..

Това кара Хитлер да вземе окончателното решение за привеждане в действие на отдавна разработения план "Вайс" за война с Полша. Но понеже дори и диктаторите не обичат да бъдат обвинявани в агресия, е даден ход на операция "Консерви". Провокацията е организирана от Райнхард Хайдрих и неговия подчинен - началник на групите VI-F (диверсии) Алфред Науйокс, щурмбанфюрер от СС. Отряд от криминални затворници, преоблечени в полски военни униформи през нощта на 31 август инсценира нападение на полската армия срещу немска радиостанция в Горна Силезия - в района на граничния немски град Глайвиц (днес Гливице, Полша). Онези от затворниците, които успяват да се спасят от огъня на "охраната на радиостанцията", осъществявана от офицери от Гестапо, начело със своя шеф, знаменития Хайнрих Мюлер, са освободени, а труповете на загиналите в полски униформи (именно те са наречени "консерви") са показани по немските киносалони като доказателство за полската "агресия" срещу Райха. А по време на самата акция в ефира прозвучават няколко изстрела и се чува "обръщение" на полски език: "Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички немци!". Немският акцент е толкова ужасен, че кара дори облъчените от Гьобелстовата пропаганда германци да изпитат известни съмнения. Естествено те ги запазват за себе си.

На следващия ден след "инцидента" - 1 септември, Хитлер държи реч по радиото, заявявайки, че Полша е извършила нападение на германска територия и че от този момент Германия се намира в състояние на война с "агресорите". В Лондон и Париж повече няма как да останат неутрални - Англия и Франция имат съюзни договори с Полша. И на 3 септември те обявяват война на Третия райх. Започва Втората световна.

Вестерплате - символ на доблест

Във всяка война има знаково сражение, което се превръща в символ на героизъм и доблест. През Втората световна за поляците това е Вестерплате. Малкият полуостров е в залива на Гданск. През 1939 г. Гданск (на немски Данциг) има статут на т.нар. свободен град под юрисдикцията на Лигата на нациите, с чието съгласие Полша е изградила там малка военна база, поща и складове.

Вестерплате е трън в очите на немците, които вече де факто са установили контрол над Данциг. И първите изстрели на Втората световна война прогърмяват именно тук. На 1 септември в 4 часа оръдията на германския линкор "Шлезвиг-Холщайн" откриват огън срещу полските укрепления, а малко по-късно започва сухопътната атака.
Силите са не просто неравни, а направо несравними. Гарнизонът на Вестерплате се състои от 182 войници и 27 граждани. Цялото му тежко въоръжение се изчерпва с една 76-мм гаубица, модел 1902-а, две 37-мм противотанкови оръдия и 4 минохвъргачки. Срещу тях бълват огън не само дулата на 65 полеви оръдия. Полуостровът е щурмуван от 3500 немски войници, прикривани от въздуха от няколко десетки юнкерса.

И въпреки това шепата поляци устояват на немските атаки цяла седмица, отстъпвайки бункер след бункер. При това, давайки 16 убити срещу не по-малко от 200 загинали германци. Докато накрая просто вече няма къде да отстъпват. Но се предават само след изричната заповед, получена по радиото от главнокомандващия полската армия маршал Ридз-Смигли.

Героизмът на полските воини респектира дори германците. Пленниците са разпратени в обикновени лагери, а цивилните са освободени. След войната всички оцелели защитници на Вестерплате получават най-високото полско военно отличие - орден "Виртути милитери".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай