Погром в Париж след загубата (ОБЗОР)

Погром в Париж след загубата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Евро 2016 завърши с поредните инциденти, този път във фензоната край Айфеловата кула, където вечерта се събраха над 90 000 човека. Те започнаха още преди началния сигнал на "Стад дьо Франс", защото пространството се препълни и охраната блокира подстъпите, което предизвика буря от сълзи и псувни. Най-темпераментните започнаха да палят кошчета за боклук, след което бяха разпръснати с лекота от полицията.

След последния сигнал, бясна от загубата от Португалия, част от тълпата отново стана агресивна. Хулигани разбиха огражденията и подпалиха скутери и дори автомобили. Столичани бяха предупредени да избягват района с колите си, но междувременно се стигна до инцидент, при който двама човека бяха прегазени, единият от които осъмна в болница. Буйстващите започнаха също да обстрелват полицаите с камъни и бутилки и се наложи да бъдат използвани сълзотворен газ и водни струи, за да бъдат разпръснати и да се подпомогнат полицаите. Вечерта завърши с около 50 арестувани, част от които в района на "Стад дьо Франс", както и със затварянето на Айфеловата кула, включително на другия ден за посещения от туристите. С тях Евро 2016 приключва с общо 1550 задържани и 59 осъдени за хулиганство.

Въпреки това вътрешният министър Бернар Казньов обяви, че страната е успяла да осигури мерки за сигурност по време на турнира. "Европейското първенство е успешно въпреки рисковата обстановка", заяви той.

Излъчването на първенството не е изгодно

отчита тв каналът М6, който ретранслира турнира. Той се похвали с рекордните 20,83 млн. зрители на финала и съответния дял от 72,9% от аудиторията, а като цяло е увеличил зрителската маса с 20% спрямо Евро 2012. Каналът регистрира засилен интерес към националния отбор, а също 50% по-голям интерес към футбола сред жените. Но въпреки това и въпреки завишените рекламни тарифи за финала от 320 000 евро за минута (срещу 62 000 евро в началото на първенството) М6 се оплаква, че сметките не излизат. Същото твърди и другият излъчващ мачовете - ВeIn Sports, който е привлякъл допълнителни 500 000 абонати от септември досега. Причината е в твърде скъпото откупуване на тв правата.

Медиите: От "Разбити" до "Благодарим"

"Жестоко" е най-честото определение във френските медии след злощастно загубения финал на "Стад дьо Франс". "Разбити", "Твърде жестоко", "Разбитата мечта", "Разочарованието" - медиите в страната изразиха чувствата, които всички французи изпитваха в часовете след мача. "Франция се събуди с усещане за безсмислие", подчерта Жером Казадьо от "Екип", където заглавието "Разбити" беше придружено със снимка на Пол Погба, който плаче във фланелката си. А репортажът беше озаглавен "Нож в сърцето".
Отзвукът обаче не беше еднозначен. Част от медиите предпочетоха да отдадат дължимото на футболистите на Дидие Дешан с "Благодарим за този момент" (левият "Юманите") и "Мерси, Les Bleus" ("Ла Воа дю Нор"). "Паризиен" ги подкрепи с коментара "Мерси, господа". "Л-ест репюбликен" също беше добронамерен: "Това ново поколение успя да изгради наново любовта между националния отбор и феновете." Както и "Ле Дерниер Нувел д-Елзас": "Те спечелиха обичта на народа и това е най-красивата победа."

Дешан не се предава: Оставам още 2 години

Дидие Дешан се гласи да остане селекционер на Франция и през следващите 2 години, като ще води отбора и на световното първенство в Русия, твърди "Екип". Дребна подробност е, че изданието се позовава на думи на самия него. "Да, аз оставам - заяви Дешан след загубата от Португалия. - Това е по предварителна договорка и всички го знаят. Няма да мисля за себе си и ми е необходимо време, за да асимилирам случилото се. Същото се отнася и за играчите. Продължаваме напред към това, което ни очаква през следващите 2 години."
Дешан коментира и шампионите: "Победителят винаги е със заслуги. До финал не се стига случайно. Те може би не спечелиха част от мачовете си, но победиха в най-важния и трябва да ги поздравя. Очевидно Португалия разполага с генерация, която е талантлива. Жестоко е да загубиш титлата по такъв начин, но трябва да го приемем. Но ние не бяхме неудачници в този мач, ние играхме", обобщи Дешан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай