Пенелопа от Кардица

Пенелопа от Кардица | StandartNews.com

Бети, която направи Ципрас комунист, харесва родни шлагери и остров Егина

Може и да наричат Алексис Ципрас Че Гевара, но Перистера Базиана, майката на двете му деца, всъщност е човекът, който го насърчава да влезе в политиката. Още като студенти през 1990 г., тя убеждава новия премиер на Гърция да се присъедини към комунистическата младеж на страната, въпреки че той произхожда от средната класа. Лидерът на СИРИЗА умишлено държи семейството си далеч от светлината на прожекторите. Мнозина смятат, че силната воля на Бети, както Ципрас на галено нарича своята половинка, го качва на върха. Преди да се опознаят, той се интересува повече от спорт, отколкото от политика. Травма в коляното го откъсва от терените и тогава се намесва Перистера.

Родена е в Кардица, на 300 километра от Атина, в дом, в който постоянно се борят за хляба си. Щом завършва гимназия, отива в университета в Патра, катедра "Електротехника и компютърна техника". С Алексис се знаят още от средното школо. Тийнейджърската им любов прераства в семейство, макар че нямат брак. Двамата обаче подписват споразумение за съвместно съжителство и вече 20 години са под един покрив. Бети е жената, която дава сили на водача на радикалната левица, подкрепя го в трудни моменти и го вдъхновява. Той е грижовният татко, който хвърля боклука и слага 4-годишния Пауло и 2-годишния Орфей да спят.
Близките на Базиана я описват като спокойна личност, която води нормален начин на живот и бяга от публичността. Следва партньора си в неговите политически изяви, но никога

не говори пред медиите

Някои журналисти я наричат "тихия герой", други "истинска Пенелопа" - заради всеотдайността, която оказва на Алексис от десетилетия. Папараците напразно я преследват. Снимките й с Ципрас в медиите се броят на пръстите на двете ръце. Двойката има само няколко публични изяви. Фотографите ги засичат главно на театрални спектакли и други културни прояви. През септември бяха на сватба, но и там когато гостите стават да танцуват, те остават спокойно на масата.
Премиерската двойка живее в 7-етажна сграда в квартал "Кипсели". Бети не обича да пазарува, нито да ходи на фризьор. Слабост са децата й. С Ципрас обаче

отказват да ги кръстят в църква

Прави рождените им дни с парти и класическа торта. Ходи на разходки с тях като всяка майка. Когато не са със синовете си, Бети и Алексис предпочитат кино, театър или вечеря с приятели. Харесва гръцката музика и композитора Танос Микруцикос. Обича да пътува. За празниците и уикендите с Ципрас посещават остров Егина. През лятото любимото им място е Ретимно и плажа Родакино.

Харизмата на министър-председателя в цифри

Жените харесват Ципрас. И една от причините за това е именно верността му към Бети. Гръцките медии обобщиха 10 факта, поради които новият премиер привлича масите.

1. Носи розово
Много мъже не се осмеляват да се обличат в този цвят, но не и той. А и му отива.

2. Не слага вратовръзка
Заради непринудения му външен вид, навитите ръкави, обиколките му с мотопед из кварталите, започнаха да го наричат "Секси Алекси". Отказва вратовръзка. Все пак тя е повече за младоженци.

3. Позира със стил
Научил е вече как да стои пред камерите и да показва по-хубавия си профил за снимките. Умее да изкарва мистериозен поглед, гледайки точно в обектива на фотоапаратите.

4. Отличник на 40
Става най-младият премиер на Гърция от 150 години насам.

5. Има хубаво село
Селото му е край красивата планина Цумерка.

6. Живее с ученическата си любов
Народът е във възторг, че не изневерява на студентската си изгора вече от две десетилетия. Това винаги се оценява положително от патриархално настроените гърци.

7. Спортен тип
Винаги е полезно, когато един мъж обича спорта. Фен е на "Панатинайкос" и ходи на футболни мачове на своя отбор. Играл е волейбол в "Абелокипон". Между другото и президентът на Гърция Каролос Папуляс е бивш волейболист.

8. Живее в "Кипсели"
Скромно обитава жилището си в квартал "Кипсели" - на улица "Хармония" 47, работнически район на Атина, един от най-гъстонаселените в гръцката столица. От апартамента се открива гледка към сметище, в което има изоставени къщи.

9. Обича островите
От много години ходи на Наксос. Папараци го щракнаха по бански.

10. Има буйна младост

тук сн. С

"Вог" я облече

тук. сн. B и D

Революционерът в токчета е хубава жена с красива усмивка, но има спорен стил. Ако премине през Холивуд, едва ли ще бъде забелязана, но с правилни съвети от стилисти може да заблести и открадне шоуто на някои дами със своите тръпчинки на лицето. Мълчаливата и дискретна Перистера Базиана е твърде скромна и в облеклото си. През юли 2014 г. става обект на коментари, тъй като влиза със сандали в прочутия античен театър Епидавър. В изборната нощ, когато Ципрас печели, Бети отново залага на простичък черен тоалет. Модни експерти в родината й веднага забелязаха, че единствената промяна във външността й от 2006-а, когато Алексис се кандидатира за кмет, е цветът на косата - една идея по-светъл от естествената кафява. Така Бети привлече вниманието на най-известното модно списание в света - американският "Вог". Авторът Едуард Барсамян, който се занимава със стила на Мишел Обама и Ангела Меркел, посвети цяла статия на жената на Ципрас, озаглавена "Какво трябва да облече Първата дама на Гърция?". Така официално направи предложение за дрехите, които би било идеално да влязат в гардероба й. Моделите, заложени от фешън библията, предизвикаха дискусия за нула време. Защитниците на Бети заявиха, че предложенията са изключително неподходящи за стила на премиершата. Ясно е, че "червената Бети" няма да се хвърли на "Прада" и ще избере марки, за които няма да хвърли цяла заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай