Папата изми краката на некатолици

Папата изми краката на некатолици | StandartNews.com

Рим. Папа Франциск ритуално изми краката на 12 възрастни и хора с увреждания в ритуала на Велики Четвъртък, съобщиха световните медии. С този жест духовният глава повтаря делото на Исус Христос, с което проповядва смирение и равенство между хората. "Исус извърши жест, работа, служба на роб, на слуга", каза Папата. "Той ни остави това наследство - че трябва да служим един на друг", призова той. 

Папа Франциск продължава да разчупва католическите догми. Миналата година той извърши ритуала с жени и мюсюлмани в младежка институция за лишаване от свобода в Рим. Според църковната традиция на Велики Четвъртък духовният водач измива нозете на мъже от католическата вяра и всички папи досега измиваха нозете на свещеници и кардинали във Ватикана. Сред участниците в тазгодишния ритуал са мъж от Ливан и млада жена от Етиопия. 

Откак се е възкачил на престола, папа Франциск води политика на приобщаване вместо изключване, на модернизация и отваряне на строгите католически правила към съвремието с цел да привлече към вярата младите и хората в неравностойно положение, които според него имат най-голяма нужда от духовна подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай