Отмениха извънредното положение в Сърбия

Отмениха извънредното положение в Сърбия | StandartNews.com

Върнаха се пожарникарите, които помогнаха при наводненията страната

Белград. Извънредното положение, въведено на 15 май, за територията на цяла Сърбия, бе отменено. Това стана с решение на Сръбското правителство.

Извънредният щаб, който бе ангажиран за справяне с наводненията в страната, внесе предложението за отмяната, стана ясно от вътрешния министър Небойша Стефанович, цитиран от БГНЕС. До момента са били открити 33 тела от пострадалите области и че 13 души са се удавили, уточни той.

Предстои да се извършат аутопсии на жертвите.

С изключение на критичното свлачище в Мали Зворник и Обреновац, където една трета от града остава наводнен, положението в другите части на страната "върви към нормализиране", съобщи още Стефанович.

Властите работя по създаване на условия за връщане на евакуираните хора в домовете им, както и за предотвратяване на "нежелани последствия" като епидемии със заразни болести.

Междувременно стана ясно, че пожарникарите, които заминаха в Сърбия, за да помагат на бедстващите, са се завърнали. "Удовлетворен съм от отличните резултати, които показахте по време на мисията в Сърбия, нo най-вече съм доволен, че се завръщате живи и здрави в България". Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, който посрещна пожарникарите.

"Убеден съм, че с вашата работа намалихте трагедията и жертвите, като показахте изключителен дух и професионализъм", каза още заместник-министърът на вътрешните работи, цитиран от БГНЕС.

"Всичко беше унищожено, а водата бе достигнала на височина от 60-70 см", обясни главният спасител Румен Веселинов. И уточни, че цялата дървесина по жилищата е била подута от водата. "Изхвърлят се паркети, носи се храна и вода на населението", продължи Веселинов и изтъкна, че липсата на канализация е основен проблем в наводнените места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай