Опозиционери превзеха участък в Ереван (ОБЗОР)

Опозиционери превзеха участък в Ереван (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бойци от опозиционна групировка "Нова Армения" нападнаха и превзе полицейски участък в арменската столица Ереван, убиха заместник шефа на патрулната полицейска служба Артур Ваноян и взеха заложници.

Въоръжените с автоматично оръжие около 30 нападатели са нахлули с камиони на територията на управлението, пробивайки си път през портала. Те настоявали да бъде освободен арестувания на 20 юни техен лидер Жираир Сефилян за незаконно притежание на оръжия. Сефилян е обвинен и за планирани въоръжени нападения за завземане на сгради и телекомуникации, включително телевизионната кула на Ереван. Яростен критик на правителството, той е бил задържан и през 2006 г. и осъден на година и половина затвор, защото призовал "за сваляне на правителството чрез насилие".

Социалните мрежи и някои медии съобщиха, че нападателите на участъка се стремят да променят ситуацията в Армения чрез "въоръжено въстание". Новината обаче се се оказа дезинформация и бе опровергана от спецслужбите на Армения. Изясни се, че завзелите участъка искат властите да освободят намиращия се в затвора техен лидер Жираир Сефилян.

Друга опозиционна партия, "Наследство", пък обяви по социалните мрежи, че след свалянето на властта в Ереван смятат да създадат правителство на националното доверие до провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори.
Веднага след нападението полицейски части блокираха подстъпите към завзетата от опозиционерите сграда. Часове наред вчера властите водиха преговори с нападателите, като ги призоваваха да се предадат. След като преговорите не дадоха резултат, в късния следобед бе предприета операция за превземане на участъка и освобождаване на заложниците, двама от които бяха освободени по-рано.

„Състоянието на двама от ранените полицаи е извънредно тежко, другите двама са получили рани с различна степен на тежест", поясни заместник-началникът на арменската полиция Унан Погосян, цитиран от "Фокус". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай