ОБЗОР: Фалшива новина на "Билд" скара Меркел и Шулц

ОБЗОР: Фалшива новина на "Билд" скара Меркел и Шулц | StandartNews.com

Социалдемократическа партия в Германия решава в понеделник дали и по какъв начин ще участва в следващото правителство. Това съобщи вчера председателят на партията Мартин Шулц след заседание на партийното ръководство. Така той опроверга информацията на "Билд", че социалдемократите са дали зелена светлина за подновяване на голямата коалиция с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Съобщението на "Билд" скара Мартин Шулц и Ангела Меркел, посочиха вчера следобяд германски медии. Шулц обвини християндемократите, че нарочно подават това съобшние, за да го поставят под натиск. Той се обадил на Меркел и й казъл, че такова поведение е недопустимо и руши взаимното доверие.

"Относно сформирането на ново правителство, е налице широка подкрепа в партията, за това да не се изключва нито една опция. Но въпреки това сформирането на коалиция не е автоматично", предупреди Шулц.

Германският външен министър Зигмар Габриел, който е бивш лидер на Социалдемократическата партия, напомни, че "на консерваторите, зелените и свободните демократи им отне месеци, за да не постигнат абсолютно никакъв резултат, така че ще помоля хората да не ни оказват натиск".

В четвъртък вечерта президентът Франк-Валтер Щайнмайер Шулц се срещна с лидерите на консервативния блок ХДС/ХСС Ангела Меркел и Хорст Зеехофер. Срещата продължи повече от предвиденото (два часа и половина), но участниците в нея запазиха мълчание за подробностите от разговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай