НАТО ни праща 1000 военни

НАТО ни праща 1000 военни | StandartNews.com

Батальон, наброяващ между 500 и 1000 военни, може да бъде изпратен в България и други страни от Източна Европа, твърди британският вестник "Дейли Телеграф". Днес военните министри от НАТО се очакваше да обсъждат в Брюксел нов план за укрепване на сигурността на балтийските страни и държавите от Централна и Южна Европа срещу заплахата от Русия, допълва изданието. Във въпросните батальони , които ще бъдат изпратени още и в Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния, може да бъдат включени американски, британски и германски военни. Те ще бъдат разполагани на ротационен принцип и може да включват високо мобилни спецчасти с ракети земя-въздух и щурмови самолети и хеликоптери. Според Ройтерс може да има и подкрепление от части от бързо реагиране с екипи за въздушни, морски и спецоперации, наброяващи 40 000 души.

Разполагането на подобни батальони е част от план, който включва засилване на разузнавателния капацитет, подготовка за бързо включване на части при извънредна ситуация и учения. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът възнамерява да "разшири присъствието на своите ударни сили, въздушното и морското патрулиране, както и провеждането на учения". Без да навлиза в конкретни цифри, Столтенберг посочи, че в Източна Европа на ротационен принцип ще бъдат разположени допълнително от 2000 до 4000 военнослужещи.

В Източна Европа Северноатлантическият алианс възнамерява да бъде гъвкав и да съчетае разполагането на ударните сили с възможността да се осигури бързо доставяне на подкрепления, посочи Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай