Москва плаши САЩ със съд

Москва плаши САЩ със съд | StandartNews.com

Москва обмисля да заведе дело срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО) заради въведените санкции срещу руски банки. Това заяви министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от Ройтерс.

Петербургската Банк Россия бе санкционирана заедно с председателя й Юри Ковалчук като част от пакет наказателни мерки спрямо Русия заради анексирането на Крим. SMP също индиректно стана обект, защото съсобствениците й Борис и Аркади Ротенберг също са част от санкциите. Според изпълнителния й директор Дмитри Калантирски банката е загубила $249 млн. заради санкциите.

Държавният департамент на САЩ заяви, че подготвя още санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна, но такива няма да бъдат наложени преди дипломатическата среща в Женева другата седмица.

Русия обмисля данъчни амнистия

Москва обмисля данъчна амнистия при връщане на средства в Русия, включително и във вид на ценни книжа, съобщи в. "Ведомости". Вариантите са два: частична амнистия, при която тези, които връщат капитали в страната, се освобождават от глоби и наказания за неплатените данъци, но продължават да дължат такъв, или пълна амнистия, при която задълженията ще бъдат опростени. Втората възможност е предложена от вицепремиера Игор Шувалов, който обаче не коментира различните варианти. Не се обмисля амнистия, ако средствата са добити незаконно.

Амнистията е част от план на Министерството на финансите за деофшоризация на руските капитали. Законът може да бъде приет до края на годината. Според представители на министерството моментът е подходящ, защото много хора искат да върнат парите си в Русия заради вероятността да станат обект на санкции от страна на Запада.

"Газпром" може да поиска предплата

"Газпром" все още може да си поиска предплата за доставките към Украйна за идния месец, съобщава ИТАР-ТАСС.
Агенцията припомня договора за доставки от 2009 г. "Ако към 7-мо число от месеца, следващ месеца на доставката, не е извършено плащане, то продавачът има право да продължи доставките по схема с предплащане. Не по-късно от 16-то число на месеца, предшестващ месеца на доставката, "Газпром" дава предварителната сметка за месеца, който купувачът трябва да плати преди началото на месеца на доставка в пълен обем", гласи договорът. До снощи нямаше информация за подобно действие от страна на "Газпром".

ЕС разделен за санкциите

Руската тактика за създаване на нестабилност в Украйна без открита военна намеса изостря разцеплението в ЕС по въпроса дали да бъдат наложени икономически санкции, като прави малко вероятно неотдавнашното решение за твърди действия, пише в свой коментар Ройтерс. Външните министри на ЕС решиха в понеделник да разширят списъка от 33 лица, чиито сметки да бъдат замразени. Дипломати разказват, че на срещата на ЕС в понеделник са се обособили три приблизително еднакви по големина лагера. За по-строги санкции са настоявали Великобритания, Франция, Полша, Швеция, Дания, Чехия, Естония, Латвия и Литва. По-умерени са били Италия, Гърция, Кипър, България, Люксембург, Австрия, Испания, Португалия и Малта. По средата се е оформил лагер на страните, които още не са взели решение, начело с Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай