Македония: Паметната плоча е поставена незаконно

Македония: Паметната плоча е поставена незаконно | StandartNews.com

Паметната плоча, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е била поставена незаконно. Това е официалната позиция на Македония.

Паметна плоча на загиналите български войници в Първата световна война беше счупена преди дни, малко след като беше поставена връх Каймакчалан.

До вчера нямаше официална позиция на македонската държава, но външното министерство на западната ни съседка излезе най-накрая с позиция, предава БиТиВи. 

"Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите", е официалната позиция на Скопие, публикувана на сайта на македонското външно министерство.

Вчера от Виена българският премиер Бойко Борисов заплаши, че ако Скопие не вземе мерки срещу гаврата, няма повече да получава помощ от нас. Борисов припомни че само преди дни, сме подкрепили съседката си с пари, заради потопа, който преживя.

"Пояснявам, че за да бъде приета една държава в ЕС, всички останали членки гласуват за нея", припомни българският премиер на Македония, която е кандидат за ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай