"Луфтханза" знаела за депресията на Лубиц

"Луфтханза" знаела за депресията на Лубиц | StandartNews.com

Компанията "Луфтханза" е знаела, че вторият пилот на катастрофиралия във Френските Алпи самолет на дъщерната й фирма "Джърмануингс" е имал депресия. Това съобщиха световните агенции, като цитират изявление на "Луфтханза". В него се споменава, че компанията е предала на прокуратурата в Дюселдорф допълнителни документи, потвърждаващи, че Андреас Лубиц информирал училището за пилоти през 2009 г., че е преживял сериозен депресивен момент. После обаче той получил медицински сертификат, удостоверяващ, че е годен да лети. "Луфтханза" посочва, че училището за пилоти било информирано от Лубиц чрез имейли. Сега компанията открила тази кореспонденция и я дала на прокуратурата.

Германското сп. "Шпигел" пък съобщи, че приятелката на Лубиц знаела за психическите му проблеми. На 26-годишната жена, чието име не се споменава, било известно също така, че пилотът преминава през съответното лечение. Списанието добавя, че жената била разпитана от следователи в края на миналата седмица. Тя имала връзка с Лубиц от няколко години. Слуховете, че двамата са преживявали криза в отношенията обаче не се потвърждават, посочва "Шпигел". Разследващите катастрофата досега работеха по версията, че действията на Лубиц са били акт на отчаяние. Не се изключва и версията, че той се страхувал да бъде лишен от разрешителното си за пилот заради проблеми с очите.

Клип, заснет от пътник, пък запечатал последните мигове преди инцидента, твърдят редица европейски медии, въпреки че френските разследващи опровергаха това. "Информацията за намерен мобилен телефон с видеозапис от полета на "Еърбъс" A320 преди катастрофата е напълно невярна", заяви пред Си Ен Ен подполковникът от френската жандармерия Жан-Марк Меникини. Според него мобилните телефони, събрани на мястото на инцидента, още не са проучвани от разследващите. Устройствата трябва да бъдат изпратени за анализ в Института за криминални изследвания на националната жандармерия в Росни-су-Боа край Париж. Германският в. "Билд" и френското сп. "Пари мач" съобщиха, че участник в издирвателната операция на мястото на катастрофата намерил телефон с видеозапис на случващото се в салона. Според клипа пътниците напълно съзнавали, че самолетът ще се разбие. На записа се чували викове "Боже мой!" на няколко езика, твърди "Пари мач" и уверява, че няма никакво съмнение за произхода на записа от мобилен телефон. "Сцената е толкова хаотична, че не може да се различи никой, но виковете на пътниците показват, че са били напълно наясно какво ще се случи. Към края, след едно по-силно разтърсване, виковете се засилват. После нищо", пише "Пари мач". Тези твърдения са напълно фалшиви, реагира подполковник Меникини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай