Кралица Елизабет с рекорд на трона

Кралица Елизабет с рекорд на трона | StandartNews.com

63-годишното й управление е белязано от световни промени и лични драми

На 9 септември кралица Елизабет II ще постави рекорд за най-дълго властване на монарх във Великобритания, или 63 години и 216 дни на британския престол. Рекордът ще бъде поставен около 16,30 ч по Гринуич на 9 септември - датата, на която е починал нейният баща крал Джордж VI. Така на тази дата Елизабет II ще изпревари своята прочута предшественичка и прапрабаба кралица Виктория, която беше на власт между 1837 г. и 1901 г.
"Това е работа до живот", каза някога Елизабет и за разлика от други европейски монарси, и дори от папата, не се очаква тя да абдикира. Макар че светът и конкретно британското общество преживяха много промени по време на управлението й, кралицата винаги е изглеждала надеждна и вдъхваща увереност.

Когато на 21 април 1926 г. се ражда с името Елизабет Александра Мери Уиндзор е пикът на Голямата депресия и нейното появяване на бял свят е относително незначително събитие. По това време никой не възприема малката принцеса като възможен бъдещ престолонаследник, та дори и кралица. Елизабет е по-скоро приемана като поредната знатна персона, за която трябва да бъде избрана и подходяща партия за женитба. Но след 325 дни на властване крал Едуард VIII абдикира в края на 1936 г., за да се ожени за американката Уолис Симпсън, като не оставя потомство.
Така бащата на Елизабет крал Джордж VI наследява престола, с което приключва и безгрижното детство на бъдещата кралица.

Тя е принудена да се премести в мрачния Бъкингамски дворец, а пред нея се появява перспективата един ден да стане монарх. На 20 ноември 1947 г. Елизабет се омъжва за Филип, който е неин далечен братовчед, живеещ в изгнание, който се отказва от титлите си на принц на Гърция и на Дания и от кариерата си в Кралските военноморски сили заради брака си. Десетилетия по-късно Елизабет II споделя, че през всичките тези години именно Филип е нейната скала. Любопитен факт е, че само преди дни парче торта от сватбата на Елизабет и Филип бе предложена на търг, като сладкарското изделие дори е годно за консумация.

Парчето е една от две хилядите порции плодова торта, с която били черпени гостите на сватбената церемония през 1947 г. То е запазено в оригиналната картонена опаковка, върху която са изписани инициалите на младоженците, мястото и датата на събитието. Началната цена на тортата е 500 лири или почти 770 долара, като представители на аукционната къща, която ще проведе наддаването отбелязват, че причината тортата да се запази дори след 68 г. е обилното количество коняк и бренди, с която е била напоена. Търгът ще се проведе в чест на поредната година от възкачването на Елизабет II на престола.

През 1952 г. бащата на Елизабет умира на 56 г. Тогава Елизабет е само на 25 г., а вече трябва да се възкачи на престола. Така тя става властващ монарх на 15 страни, сред които Австралия, Нова Зеландия и Канада. В качеството си на британска кралица тя има церемониална и надпартийна роля, а задълженията й включват обиколки из Общността на нациите, произлязла от Британската империя и обединяваща 54 страни.

Въпреки че Елизабет II става кралица по случайност, може да се каже, че нейното управление въплъщава ХХ век. Тя става свидетел на изграждането на Берлинската стена, а после и на рухването й, както и на отстъпването на Хонконг от Великобритания на Китай през 1997 г. Същевременно със световните промени управлението й е белязано и от лични драми.

Докато в първите години от властването й тя е бляскава фигура, отразяваща следвоенна Великобритания и нейното възстановяване, то през следващите години кралското семейство не е нищо повече от обект на интереса на таблоидите. Макар че бракът й с принц Филип остава стабилен, през 1992 г. връзките на три от четирите й деца се разпадат със скандални детайли, описани от жълтата преса.

Смъртта на принцеса Даяна през 1997 г. безспорно е най-тъмният момент в дългото й управление. Поредицата от лични драми в кралското семейство разтърсва управлението на Елизабет II и дори поставя под въпрос бъдещето на монархията във Великобритания.

Въпреки това кралицата успява да изчисти по изтънчен начин репутацията на фамилията си и дори достига нови висини. Критикувана заради богатството си, тя пожертва яхтата си "Британия", плаща данъците си и започва да живее по-скромно. Наскоро излезе и най-новата биография на Елизабет II, в която се разкриват смразяващите възпитателни методи, на които е подложена бъдещата британска кралица в своето детство.

Авторката на книгата е Ингрид Сюърд, която е и главен редактор на британското сп. "Маджести", посветено на дворцови новини, описва как малката принцеса е била приучена да седи неподвижно и в пълно мълчание с часове, за да получи една бисквитка като награда.
Строгото възпитание, което е получила Елизабет като малка, може би ще се окаже една от причините за силния характер и сдържаното поведение на кралицата дори в най-тежките моменти.

Освен книгата наскоро бяха разкрити и някои от малко известните факти за притежанията и уменията на Елизабет II. Сред тях са такива, като умението й да борави с огнестрелно оръжие, службата й по време на Втората световна война, фактът, че тя е можела да праща имейли още преди хората да знаят за съществуването на интернет, и много други.

Въпреки рекорда си на британския трон и преклонната си възраст кралица Елизабет II изглежда по-жизнена от повечето монарси и очевидно няма никакво намерение да се поддаде на последната европейска мода на абдикация. Това пък означа, че 66-годишният принц Чарлз, който вече държи рекорда за най-дългогодишен престолонаследник, ще трябва да чака още, за да стане крал. А според някои той може да се откаже от престола в полза на сина си принц Уилям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай